Кметът на Стрелча Стойно Чачов се сдоби с обвинение. То е за принуда, а наказанието, което се предвижда, е затвор до 6 години.

Според обвинението през 2016 г. той е принудил служител на общинската администрация да подаде молба за освобождаване от заеманата длъжност без дата, като го е заплашил, че ако не го направи, ще бъде освободен веднага от работа.

Чачов е злоупотребил и с властта си като работодател, като е наредил молбата да бъде входирана с входящ номер и без знанието и съгласието на служителя, твърди прокуратурата.

На Чачов е наложена парична гаранция от 2000 лева.

Кметът заяви, че не се притеснява от обвинението, защото съвестта му била чиста. „Само искам да ви кажа, че съм благодарен за това, което се случи, защото това е начинът истината да излезе наяве и най-важното – да се разсеят всички съмнения  относно моята невинност”, отбеляза Чачов.

По делото се извършват разпити на свидетели, назначени са и експертизи. Срокът на приключване на разследването е двумесечен, уточняват от прокуратурата.

Миналата седмица Икономическа полиция влезе в община Стрелча и извърши претърсване, което продължи 9 часа. Бяха намерени част от подписаните молби за напускане, иззети бяха и компютри за експертизи.

Кметът на Стрелча обясни миналата седмица, че не е принуждавал служители да подписват молби, а помолил тези, които не искат да работят съвестно, да напуснат.