Кметът на Стрелча проговори за първи път, след като полицията влезе в общината. Стойно Чачов отрече да е принуждавал служители да подписват молби за напускане без дата.

Това каза самият той по време на пресконференция, на която присъства и Румен Петков, председател на АБВ – партията, която издигна кандидатурата на Чачов за кмет.

Днес десетки хора от града дойдоха да го подкрепят. Кметът успокои хората от Стрелча, които преди четири години са му гласували доверие, а преди три събрал на среща служителите си, които не работят добре. „И им казах: Тези от вас, които искат да подпишат тези молби и не искат да са вече част от този екип по една или друга причина, да ги подпишат и да ги предоставят при мен. Не мога да сетя колко молби се подписаха – пет ли, шест ли бяха”, коментира Чачов.

Част от подписалите работят в социалния патронаж. „Просто ги написахме, накараха ни да ги напишем и това е”, обясни Кристина Коева, служител в Социален патронаж – Стрелча. 

„На мен също ми е работодател г-н Чачов. Това не ми се е случвало – да ме накара да си подам молба за напускане”, посочи Мария Петришка, директор на детската градина в Стрелча.

Лидерът на партията, издигнала Чачов, оправда действията му. „Един администратор трябва да даде възможност на служителите си дали остават или не, всеки има такава възможност”, каза Румен Петков.

„Не става дума за каквато и да е икономическа злоупотреба. Аз настоявам правоохранителната и правораздавателната система да постъпи към г-н Стойно Чачов така, както постъпва към господин Цветан Цветанов”, допълни той.

Сигналът срещу кмета бил подаден от служител, срещу когото се извършват проверки за злоупотреби и затова, по думите на Чачов, целта е той да бъде омаскарен. „Нахлуването на 20 въоръжени полицаи в общината е бразилска сапунка”, категоричен е той.

До момента няма повдигнато обвинение срещу Чачов. Той ще бъде разпитван следващата седмица.