Районна прокуратура - Самоков повдига две обвинения на мъжете, нападнали медици в Спешната помощ в Самоков. Това заяви пред журналисти районният прокурор на Самоков.

Едното обвинение е за хулиганство, а другото за причиняване на лека телесна повреда на длъжностно лице по време на изпълнение на служебните му задължения.

По закон за обвиненията се предвиждат до 3 г. и до 5 г. лишаване от свобода.

До грозните сцени се стига след като 53-годишен мъж е докаран в тежко състояние в спешното в късния следобед вчера.Близките му настояват той да бъде транспортиран в София, но според дежурния екип състоянието му не позволява това. Медиците започват да реанимират пациента, но не успяват. Дежурният лекар се опитва да обясни ситуацията на близките.

Целият дежурен екип се заключва в съседно помещение, залоства врата с мебели. Нападнат е лекар. През това време близките на починалия мъж щурмуват спешното.

Органите на реда разпръскват събралите се. Двамата синове на починалия прекарват нощта в ареста на Самоков. Майка им и съпругите им отричат да са удряли лекари и се обясниха, че редовно получават лошо отношение от медиците. В късния следобед братята признаха, че са били афектирани от смъртта на баща си и че съжаляват за случилото се. Предложиха споразумение.

Двамата задържани остават в ареста за 72 часа. От спешна медицина казват, че не за първи път търпят агресия от пациенти и близки. Заради напрежението районът около болницата остава под засилена охрана.