Кризата с африканската чума по свинете продължава да се разраства. Първи случаи на африканска чума в Южна България.

Предварителните лабораторни проби на две диви прасета, отстреляни на 28 юли на 40 километра от Пловдив, показват наличието на зараза на африканската чума.

Областната епизоотична комисия в Пловдив днес на спешно заседание реши да бъдат унищожени до петък всички прасета, които се отглеждат в дворове  в 20-километровата зона край индустриални ферми.

"При отстрел на 3 броя диви прасета, в две от тях е установено наличие на вируса. Пробите са изпратени в референтна лаборатория в София. Затова говорим за съмнение за заболяването, защото не е доказано в референтна лаборатория”, обясни д-р Камен Янков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните – Пловдив.

Снимка: bTV

Единствената индустиална ферма край Пловдив се намира в село Белозем. Ще бъдат отстреляни и всички диви свине в трикилометровата зона около ловното стопанство, където са открити пробите с африканска чума.

"И това, което областната епизоотична комисия реши, е за определяне на 20-километрови зони около индустриалните ферми, в които трябва да се преустанови гледането на свине в обекти тип "заден двор", каза инж. Димитър Керин, председател на Областна епизоотична комисия - Пловдив

За щастие, в района, който е планински, няма населени места, но опасността от разпростарение на африканската чума в Южна България е огромна.

В ромската махала на Шишманци почти всяко домакинство отглежда прасе. Свинките Неда и Бела живеят само на 5 километра от най-голямата индустриална свинеферма в Пловдивска област. Тяхната съдба е предрешена  - ще бъдат заколени след часове.

По данни на агенцията по безопасност на храните в Пловдвиско се отглеждат над 9 хиляди прасета.