Властите в шест области решиха да се пристъпи към умъртвяване на всички свине, гледани в частни стопанства тип „заден двор” като превантивна мярка срещу разпространението на африканска чума. Призивът към стопаните е доброволно да изколят животните, като всяко укрито прасе в санитарните зони в областите Хасково, Стара Загора, Шумен, Пазарджик, Ямбол и Сливен след 2 август ще бъде евтаназирано и загробено.

Как можете да запазите месото?

Добитото месо може да се съхранява дълго само след топлинна обработка за минимум 30 минути на 70 градуса, достигнати във вътрешността на късовете месо.

Причината е, че вирусът на АЧС е изключително устойчив при изсушаване, пушене, осоляване, охлаждане и замразяване на месото

Строги мерки в страната

Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните в Стара Загора започва проверки в свинекомплексите в Стара Загора. Проверките за вируса на чумата ще започнат първо в 20-километровите зони около големите свинекомплекси. Нерегистрираните прасета ще бъдат умъртвявани, съобщава БГНЕС

Четири са големите свинекомплекси, в чиито 20-километров радиус ще започнат проверките от 5 август. Те се намират в селата Пъстрен, Боздуганово, Хан Аспарухово и Оряховица.

По данни на БАЖХ една е свинефермата, която е промишлена в Хасковска област - до хасковското с. Клокотница. Около 3000 свине в момента се отглеждат там и само около нея ще има обособена 20 км санитарна зона.

Препоръката е да се заколят прасетата около двете по-малки ферми - до с. Славяново и край Меричлери.

До утре (31 юли) трябва да бъдат доброволно умъртвени дворните прасета в 20-километровите зони около индустриалните ферми в Област Шумен. Там има регистрирани седем промишлени свинеферми, които се намират на територията на общините Шумен, Никола Козлево, Каспичан, но в 20-километровите зони около фермите попадат населени места и от съседните общини.

В 20-километровата зона около индустриалните ферми на територията на Област Ямбол да се преустанови отглеждането на прасета в обекти тип „заден двор” реши Централният епизоотичен съвет. Срокът за доброволно клане на животните е 2 август. Областният управител на Ямбол спешно е информирал всички кметове, съобщава кореспондентът на bTV в региона.

Същата мярка ще се приложи и в Сливенско, където в домашни стопанства се отглеждат около 7500 свине. Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните – Сливен д-р Пламен Пенчев предупреди, че ако стопаните не изпълнят това разпореждане, след съответната заповед може да се пристъпи към принудителна евтаназия и загробване на животните.

Той допълни, че първият вариант е по-изгоден за стопаните, защото могат да запазят месото, а при принудително умъртвяване не се изплащат компенсации. В областта има четири контролни пункта, почистват се и настилките на магистралата и пътищата. Двата свинекомплекса са със засилени мерки за защита, съобщава „Фокус”.

Зоната за биосигурност около индустриални ферми в Община Сливен включват Камен, Жельо войвода, Крушаре, Гергевец, Самуилово, Панаретовци, Глуфишево, Николаево, Чокоба, Скобелево, Бозаджий, Кермен, Младово, Ковачите, Злати войвода, Старо село, Мечкарево, Селиминово, Гавраилово, Малко чочовени, Чинтулово, Бяла, Въглен, Раково, Нейково, Ичера, Седларево, Сотиря, Горно Александрово, Трапоклово, Драгоданово, Блатец, Гушник, Тополчане, Калояново, Сливен, Бинкос, Голямо чочовени, Близнец, Червенаково, Сърцево, Струпец, Научен, Съдийско поле, Каменово, Съдиево, Ценино, Коньово, Омарчево, Питово, Биково, Новачево.

Зона в Община Нова Загора включва Оризари, Баня, Крива круша, Асеновец, Кортен, Караново, Брястово, Нова Загора, Стоил войвода, Езеро, Загорци, Събрано, Дядово, Богданово, Любенец, Любенова махала, Млекарево, Еленово, Сокол, Графитово, Шивачево, Полско пъдарево, Пет могили.

До 2 август трябва да бъдат заклани и свинете, гледани по дворовете в Пазарджишко. Санитарната зона е около 5 свинекомплекса в областта. Полицейски патрули ще следят за нерегламентиран превоз на животни. Областният управител Стефан Мирев подчерта, че ще се стигне до всеки двор, в който е останало незаклано прасе, то ще бъде евтаназирано и загробено.

До 2 август в 9 от общо 12 общини трбява да бъдат изклани домашните прасета – това са общините Пазарджик, Септември, Лесичово, Панагюрище, Стрелча, община Пещера, Брацигово, Батак, Ракитово

ДФ "Земеделие" преустановява физическите проверки на място в свиневъдните стопанства на територията на цялата страна, предаде БТА. Причината отново е епидемията от африканска чума по свинете.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!