1290 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас. Това обявиха от Националния оперативен щаб на традиционния сутрешен брифинг.  

За денонощието са регистрирани 56 новозаболели, от тях 14 души са настанени в болница. Има един починал пациент за последните 24 ч. Мъж на 81 г., който е бил хоспитализиран във ВМА, той е бил с хронична сърдечна недостатъчност, хронична обструктивна болест и артериална хипертония. 

Така общият брой на починалите заради COVID-19 у нас достигна 55. Активните случаи са 1030, хоспитализираните са 292, а 37 са в интензивни отделения. 

В 11 области има заразени с коронавирус пациенти. За денонощието в София са регистрирани 22 случая, от тях хоспитализирани има двама - във ВМА. В Кюстендил има ново огнище на заразата - регистрираните нови случаи са 13, като 12 са от региона на Дупница.

Във Видин положителните проби през денонощието са 5, като няма регистрирани нови случаи на заразен медицински персонал. Сливен - 4, Плевен - 3, Благоевград - 3 и Русе 2. В Пазарджик, Велико Търново, Ямбол и Стара Загора има по един нов случай на COVID-19. 

Има 3 нови случая на заразени деца - две в Дупница, които са на 5 и 7 години, но не са настанени в болница. И едно момиче на 3 г. от Видин., което също не е хоспитализирано. 205 са излекуваните пациенти, 8 от тях са дали два отрицателни теста в рамките на последните 24 ч.

138 са заразените с COVID-19 медици, като за денонощието има три нови случая -в "Пирогов" лекар, санитар и медицинска сестра са дали положителни проби. От щаба уточниха, че те са от различни клиники.

По думите на ръководителя на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски разхлабване на мерките ще доведе до усложняване на епидемиологичната обстановка, но това е политическо решение.

Снимка: Министерски съвет

"В света няма еднозначно мнение кое е по-добрият вариант за училищата – има две стратегии: едната е за пускане на по-малките ученици и детските градини, като целта е родителите да се върнат на работа. Вторият модел е пускане на по-големите ученици, защото им предстоят по-важни изпити, но и при тях може да се разчита на по-осъзнато поведение по време на епидемия – да носят маски, да спазват дистанция и да ползват дезинфектанти. И за двете категории се препоръчва снижаване на броя на децата и двусменен режим. Въпросът е можем ли да поемем този риск", попита генерал Мутафчийски.

Относно отваряне на малките къщи за гости, началникът на Щаба съобщи, че това не би се отразило съществено на психическото здраве на нацията, но със сигурност ще доведе до ръст на заболелите.

  • 236 нови случая на COVID-19 в България
  • 316 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Цялата страна е в зелена зона по заболеваемост от COVID-19
  • 100 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 293 са новите случаи на коронавирус у нас
  • 96 нови случая на COVID-19 у нас
  • 239 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 262 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Новите случаи на коронавирус у нас са 275
  • 457 са новите случаи на COVID-19 у нас

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!