Десетки миньори с трудова злополука не получават обезщетенията си вече близо 20 г.
Над 200 служители на старото държавно предприятие „Мини Бобов Дол“ имат да вземат общо над 1,1 млн. лв. от трудови злополуки или неплатени заплати. 

Това става ясно от списък с дълговете на фирмата. Чакайки парите си, някои вече са починали от уврежданията си. 

Кирил Младенов разказа, че през 1998 г. е работел в рудник „Ураново“, когато по време на първа смяна претърпява трудова злополука - 7 часа е бил в кома, направена му е операция на панкреаса. 

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки че има доказателства за трудовата злополука, 22 г. по-късно все още не може да вземе полагащите ми се 9000 лв. Подобен е случаят и с Иван Иванов, той чака 12 хил. лв. 

Снимка: btvnovinite.bg

Над 14 хил. лв. има да взима и Петрана Любенова – вдовица на починал по време на работа миньор. „Дай, Боже, да успеем. Поне като отида на гроба му да му кажа, че съм вземала парите“, допълни тя.

„Мини Бобов Дол“ ЕАД е в несъстоятелност вече 8 г. и все още дължи над 58,7 млн. лв., сочи актуален списък с вземанията на фирмата. 

Снимка: btvnovinite.bg

Защо държавата не плаща, как се стигна до фаталния фалит на мините? И още - кой е виновен и има ли решение? Отговорите търси Марин Николов във филма „В несъстоятелност“, тази вечер в „bTV Репортерите” след централната емисия новини.