2-годишният Мехмед от Якоруда, който изчезна от дома си и беше открит след близо денонощие на горска пътека, предстои да се върне вкъщи. Той и другите деца в семейството ще бъдат поставени под наблюдението на социалните.

А горският служител Муртаза Клечов, който го намери, очаква награда 500 лева и грамота от Югозападното държавно предприятие.

Всички в Якоруда се питат дали дете на тази възраст само е минало 2 км по горски път със стръмен наклон и да пренощува или да се изкачи по оградата на двора на къщата.

Роднините са в очакване скоро на прегърнат малкия Меди.

Снимка: btvnovinite.bg

„Момченцето е добре. Надяваме се днеска да си го изпишат след много голямата трагедия. Много се радваме, че детето се намери живо и здраво, благодарение на всички екипи, всички институции“, казва Айше, леля на Мехмед.

Снимка: btvnovinite.bg

„Чакам го да си дойде и да си поиграят с малечката. Това е най-важното - живи и здрави да са“, допълва Фатиме Юркин, майката на Мехмед.

Детето беше открито в четвъртък следобед, след мащабна полицейска акция, от горски служител в близост до съседното село Бунцево. Само, босо и издраскано.

Снимка: btvnovinite.bg

Според разследващите е възможно Мехмед сам да е изминал разстоянието от 2 км до мястото, където е намерен.

Снимка: btvnovinite.bg

„Абсурд. Това малко момче не може да се качи по тая пътека. Нагоре по тоя път е доста по-лош нагоре“, казва Зия Юркин, баща на Мехмед.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Мехмед Юркин, дядото на детето, то е било отвлечено.

Очаква се този петък, след като бъде обстойно прегледан, Мехмед ще бъде върнат на родителите си.

Снимка: btvnovinite.bg

„Майката, бащата ги познаваме, не е имало проблеми в това семейство“, казва Фатима Чауш, началник на отдел "Закрила на детето".

Въпреки това, четирите деца на семейството вече ще бъдат под наблюдение на социалните служби в града.

Социалните служби ще предложат всички свои услуги на семейството. Включително работа на психолог с детето и родителите.

А с парите от наградата Муртаза Клечовще зарадва своята внучка и детето, което намери.

"Първо ще купя на малкия едно подаръче, на това, намереното детенце, тогава и на нея и на малките дечица", казва горският служител.