Последно редовно заседание на 45-то Народно събрание. И отново дебати изпълнени със страст и спорове.

Депутатите така и не гласуваха окончателно преизчисляване на пенсиите в държавата, предложено от БСП. След два часа спорове беше отхвърлено и предложението да се осигури внос на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V".

Напрежение и спор предизвика и искането на Демократична България за създаването на комисия, която да разследва събитията на "Росенец" миналото лято.

Снимка: btvnovinite.bg

Скандалът в пленарна зала започна заради искането на БСП да се премине към второ четене на проекта за преизчисляване на пенсиите, а от "Изправи се! Мутри вън!" настояха да се приеме и текстът, осигуряващ допълнителни 50 лева за пенсионерите до края на годината.

В крайна сметка се стигна до прекратяване на заседанието и среща при председателя. Текстовете така и не бяха гласувани и след почивката.

Снимка: btvnovinite.bg

А последното редовно заседание на 45-тото Народно събрание на практика сложи началото на предизборната кампания за следващото 46-то. В декларация от трибуната от ГЕРБ разкритикуваха промените в изборния кодекс.

От "Има такъв народ" отчетоха като плюс тъкмо промените в изборния кодекс. Открит остава обаче въпроса дали Слави Трифонов ще е в кандидатските листи за 46 Народно събрание.

Снимка: btvnovinite.bg

Чуха се и критики, че това Народно събрание не е приело нито един закон важен за хората.

Депутатите отхвърлиха и разглеждането на въпроса да се позволи ли използването на руската ваксина у нас.

Още нещо, което не се осъществи в иначе традиционния ден за парламентарен контрол - искането правителството да се яви в пленарната зала.

Официално председателката на 45-я парламент не обяви края му. Вероятно защото хипотетична възможност за извънредно заседание другата седмица съществува. Но не и съгласие върху какво да работят депутатите.