Руската COVID ваксина „Спутник V” ще стигне до България след като бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата и ЕК, а не по-рано. Това беше подпечатано в пленарна зала, където не мина предложението на БСП  Министерският съвет да осигури достъп на българските граждани до препарата.

„За“ гласуваха 89 депутати, „Против“ – 69, а 56-ма се въздържаха. Подкрепата дойде от 39-имата депутати на левицата, 36 от "Има такъв народ", 1 от "Демократична България" и 7 от "Изправи се! Мутри вън!". Останалите бяха против или се въздържаха.

Дебатите по предложението продължиха с часове и обхванаха целия спектър на гледни точки – от здравните до геополитическите.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че 3 млрд. души в 64 държави имат достъп до „Спутник V“, а освен това у нас има желаещи да използват ваксината. Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“ отбеляза, че руската ваксина е една от тези с най-малко нежелани реакции.

От ГЕРБ заподозряха левицата в лобизъм, като посочиха, че има още ред препарати, които не са одобрени от ЕМА, в това число – и руски, но БСП не настоява за закупуването им.

„Има едно правило: когато Кремъл кихне, БСП се разболява. Това правило е особено валидно за пандемията. Руската ваксина „Спутник“ може да е добра, може и да не е – не го знаем със сигурност. ЕМА не е потвърдила качеството, има си правила и трябва да ги спазваме“, заяви Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

Снимка: bTV

Съпартиецът му Христо Хаджев припомни и скандалите в Словакия, където бяха открити разлики между получените от страната ваксини и тези, които са били обект на изследване на други места – и то при цена по договор, която е между 2 и 5 пъти по-висока от тази на другите векторни ваксини.

„Използвате на дребно и за тънки политически сметки националните интереси на страната. Това ще бъде ревизирано от следващото управление, както и ваксинационният процес и всички допуснати грешки ще излязат наяве“, репликира управляващите Явор Божанков от левицата.

Манол Пейков от „Демократична България“ подчерта, че проблемът не е в липсата на ваксини, а в лошото управление на ваксинационния процес у нас. „Това, което вие правите, е политически акт, не е свързан със здравето на българите. Ако изчакаме малко Ек ще разреши или няма да разреши – но на база на конкретни факти“, подчерта той.

И попита: „Сигурно има 300 000 у нас, които искат да си бият амфетамин – длъжни ли сме да им го осигурим?“.