Положителна тенденция в борбата с коронавируса у нас – България е на 20-о място по заболеваемост в Европейския съюз на 14-дневна база. Ваксинацията също протича при голям интерес.

Това е докладвал министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работно съвещание при премиера в оставка Бойко Борисов.

„И в почивния ден вчера имаме към 7000 ваксинирани, а онзи ден отчетохме рекорд от над 32 000 имунизирани. В понеделник пристигат нови над 270 000 ваксини, така че "зелените коридори" да продължават да действат като се изпълняват и ваксинационните фази“, разпореди Борисов на здравния министър.

Той е категоричен, че всяко количество ваксини, което се доставя у нас, следва да бъде разпределено по най-бързия начин и да бъдат ваксинирани желаещите.

Борисов даде висока оценка на добрите резултати, постигнати от властите в битката с пандемията, докато при пълен локдаун и строги мерки други държави не отчитат подобни данни.

„Това, което ние постигаме, не може да бъде постигнато от голяма част от европейските страни, които са с много по-висок индекс на строгост на мерките“, отбеляза от своя страна Костадин Ангелов.

„Хубавата новина е, че този месец всеки понеделник пристигат по 274 000 дози от „Пфайзер“ и на 31 май ще бъде доставено първото двойно по-голямо количество – 410 000 ваксини. По 36 000 ваксини пристигат всяка седмица и от „Модерна“, изброи здравият министър.

Ангелов акцентира, че нуждите на българското общество по отношение на ваксините са напълно обезпечени.

„Ако така продължаваме, с този темп на ваксинация до края на юни страната ни ще има колективен имунитет“, добави той.