На Председателски съвет не беше постигнато съгласие за нашите предложения в Кодекса за социално осигуряване.

Това каза заместник-председателят на НС и депутат от "БСП за България" Кристиан Вигенин от парламентарната трибуна, след като депутатите се скараха за дневния ред и за преизчисляването на пенсиите.

По думите му в момента тече 7-дневният срок за предложения между първо и второ четене на Кодекса за социално осигуряване, което прави невъзможно приемането на предложението за преизчисляване на пенсиите на второ четене.

"Да се надяваме, че ангажиментите, поети с гласуването на първо четене от всички политически групи, ще намерят израз при прилагане на тези промени веднага в началото на следващия парламент. Тъй като има опасност днешното заседание да бъде прекъснато, ако продължат споровете и обструкциите от наша страна, за които имаме основание, но също е важно да минат и предстоящите точки в дневния ред. Ние приемаме парламентът да продължи работа по начина, по който беше гласувано в сряда в началото на пленарното заседание", заяви още Кристиан Вигенин.

По-рано депутатите се изпокараха за дневния ред на последното им заседание и за преизчисляването на пенсиите.

Преизчисляването остана като точка от дневния ред от заседанието в сряда. Според председателя на НС Ива Митева то няма как да влезе в днешния дневен ред.

Депутатите я обвиниха, че е нарушила правилника и е „изпуснала залата“. Призоваха я да освободи председателското място, а заседанието да бъде водено от неин заместник.

Лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов предложи да се свика председателски съвет, на който да се реши как да продължи дневния ред на депутатите и какво може да се направи за преизчислението на пенсиите в потенциално последния работен ден на депутатите от 45-ия парламент.