„Ние бяхме една от най-евроентусиазираните държави от Западните Балкани с над 90 процента подкрепа за членство в ЕС. Сега тази подкрепа е спаднала с около 35 процента“.

Това коментира по време на форума „ЕС среща Балканите“ посланикът на Северна Македония в България Агнеза Руси Поповска, предава БТА.

„За да можем да реализираме статута на страна кандидат за членство, през 2005 г. трябваше да променим конституцията на страната. Сега сме в позиция отново да отворим конституцията, за да затворим тази фаза на започване на преговорите. Тази условност, която се появява в средата на процеса, е причина за разочарование“, посочи тя.

Френското предложение предвижда вписване на българите и на други националности в основния закон на РСМ като държавотворни народи.

Посланикът отбеляза обаче, че обществената подкрепа и възприятията са обратим процес.

„Най-голямата тревога от гледна точка на РСМ е дългото време, което страната прекара в „чакалнята“ – от получаването на статута на кандидат за членство през 2005 г. до момента на първата междуправителствена конференция, поставила началото на преговорите, миналата година“, отбеляза Агнеза Руси Поповска.