Поскъпването на тока и парното за бита след отпадането на мораториума ще е по-високо, отколкото регулаторът е предвидил. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Първоначалните изчисления за поскъпване на тока са били за 64 процента. Комисията ги е свела до 11 на сто, казва Иван Иванов. Предложеното поскъпване на парното бе за 13 процента, за София - 30.

Всичко това е замразено с мораторитума на новите управляващи най-много до март.

Министрите на финансите и на енергетиката отказаха коментар дали се обмисля как цените да не скочат драстично след размразяването им.

Асен Василев обаче отправи критика към „Булгаргаз“. Държавната компания е избрала да изнася в Румъния евтините количества гориво в хранилището в Чирен. За българския пазар суровината този месец поскъпна с 30 на сто.

„Като министър на финансите ме притеснява, че този по-евтин газ, който е купен при доста по ниски цени за лятото, не остава за българския пазар“, заяви министър Асен Василев.

„Текат проверки сега. Сделки се сключват и от „Булгаргаз“, доколко са ефективни, предстоят проверки“, каза Александър Николов.

От „Булгаргаз“ не коментираха критиките.

Междувременно след среща в парламента стана ясно, че правителството е склонно да вдигне прага за подпомагане на бизнеса заради скъпия ток.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!