Седма оставка в кабинета на Борисов – с поста си се разделя министърът на земеделието Румен Порожанов

Премиерът Бойко Борисов прие оставката му, след като разбрал, че зам.-директорът на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) Иванка Багдатова-Мизова още е на работа. Тя беше замесена в скандал с къщи за гости и премиерът поиска тя да бъде отстранена. Името ѝ се оказа свързано с къща за гости в Юндола.

Овакантеният пост ще заеме бившият земеделски министър Десислава Танева от кабинета „Борисов 2”.

„След като ясно и точно се разпоредих заместник шефа на Фонд „Земеделие”, чийто телефон беше на един от сайтовете за къщи за гости, да бъде отстранен се оказа, че към днешна дата е на работа. Който иска да си пази някого, компромис не правим към никого, и много ясно и точно сме се разпоредили нарушителите да бъдат изправени пред закона”, коментира министър-председателя.

Мизова е все още на работа, защото трябва да бъде освободена от Управителния съвет на Фонд "Земеделие". По устав той се свиква от земеделския министър. 

„Всичко това трябва да приключи и то бързо, хората не могат да имат съмнения, такива къщи има във всички европейски държави, някои от тях са нужни за районите извън големите курорти, селски туризъм, но който е злоупотребил, ще му се вземат парите”, коментира още Борисов.

Скандал предизвика и имотната декларация на Румен Порожанов, в която липсваха имоти на съпругата му, купени през 2017 г. Според самия Порожанов става въпрос за техническа грешка и той поиска Антикорупционната комисия да публикува оригиналната декларация.