Мирно протече днешният пореден протест в село Войводиново, провокиран от побоя над военен преди дни. Бусове на жандармерията блокираха входа на ромската махала в селото като предпазна мярка срещу ескалация на напрежението.

По-рано през деня хора събираха подписка с искане за по-строго наказание за двамата младежи, които нападнаха и пребиха командоса Валентин Димов на 7 януари. Голям протест е планиран за утре – петък. Очаква се на него да дойдат и фенове от различни агитки.

Във Войводиново втори ден протича акция по събаряне на незаконните къщи в ромския квартал на селото.

Проверка е констатирала, че 15 от постройките са опасни и трябва да бъдат незабавно съборени. На къщите, които все още не са премахнати, има залепени протоколи за събаряне. Собствениците разполагат с 14 дни, за да обжалват.

Кметът Димитър Тосев обаче беше категоричен, че никоя от сградите, вдигнати върху общинска земя, няма да бъде узаконена: „Когато общината даваше възможност на същите тези да дойдат да си подадат документите, никой не пожела”.

Преди събарянето на живеещите в махалата беше даден кратък срок, за да изнесат по-ценните си вещи. Лелята на задържаните за побоя младежи – Анка Пакетова, заяви, че семейството ще остане на улицата.

Събарянето на постройките премина под засилено полицейско присъствие. Общински служители влязоха в домовете на хората, които се страхуват да се върнат в махалата и изнесоха покъщнината им. Тя ще се пази в общината.

„Пуснати са жалби преди години, никой не е предприел мерки, трябваше да стане белята на Йордановден, за да може да се вдигнем всички, защото това е недопустимо”, коментира Костадин Петров, жител на Войводиново.

Нападението над командоса е обида към всички военнослужещи. Това заяви в предаването „Тази сутрин” ген. Димитър Шивиков, бивш командир на поделението в Карлово: „Вчера операцията е минала успешно и се очаква скоро време да бъде изписан и да се възстанови”.

Генералът призова всички настоящи и бивши военни да излязат на мирен протест утре вечер в подкрепа на пострадалия командос.