Във втората си седмица навлезе масовото недоволство в страната. С искане за оставка и смяна на политическия модел хиляди хора се очаква да блокират градове и гранични пунктове.

Протестите в страната започнаха като реакция на високите цени на горивата и „Гражданска отговорност”, но вече гражданите имат ред социални и политически искания. Всички те са внесени в президентството и в парламента за вземане на отношение.

Вчера един от лидерите на благоевградските демонстранти обяви, че се разграничава от днешния протест и организира друго събитие за утре. На няколко места в страната демонстранти признаха, че са правени опити партии да им влияят, но бяха категорични, че няма да застанат зад никоя политическа сила.

В София

От 13 ч. днес в София ще започне протест с искане за оставката на правителството. Заявката на организаторите е събитието да е с голям мащаб, след като през последната седмица на народно недоволство столицата остава по-скоро в периферията за сметка на Перник, Варна, Благоевград и Бургас.

Шествието по план трябва да тръгне от Народното събрание, да продължи по бул. „Цар Освободител” до Министерския съвет, за да завие по бул. „Дондуков” и през бул. „Васил Левски” и бул. „Цар Освободител” да стигне до Орлов мост. Обявеният краен час е 20:00.

Възможно е да пристигнат в центъра и автошествия от други градове.

Освен оставката на кабинета, протестиращите в София настояват за промени в Конституцията и избори за Велико народно събрание; мажоритарна система; прочистване на списъците от „мъртви души”; намаляване на депутатските заплати. Освен това протестиращите искат необлагаем минимум за лицата с доходи под 800 лв. и диференцирана ДДС ставка (12% за храни, 10% за лекарства, 8% за учебници).

По темата с горивата искането е държавата да регистрира и управлява акцизни складове във всички административни области с цел либерализиране на пазара, който в момента е доминиран от „Лукойл”.

Недоволство и в страната

Жители на Пловдив и Пазарджик ще тръгнат към столицата, за да протестират срещу високите цени на горивата и социалната несправедливост.

Снимка: bTV

Под тепетата също имаше протестно шествие, което стигна до общината. Протестиращите са предимно млади хора. Те твърдят, че не са политически обвързани и протестират срещу мизерията и корупцията. Настояват за оставка на цялата политическа класа.

В 13 ч. във Варна се предвижда провеждане на автошествие, което ще тръгне към сградата на Общината, където в 14 ч. ще започне протестът на жителите на града.

Още сутринта в Хасково започна протест, като към него се присъединиха жители на Кърджали и Димитровград, като всички ще стигнат накрая в Свиленград, където ще има митинг. Очаква се и блокиране на границата с Гърция.

Снимка: Мария Георгиева
"Много българи може би не знаят какво искат, но със сигурност всички ние искаме едно – не искаме сегашните управляващи, които са в момента. Искаме нови, адекватни лица, не като последните 30 години – едни и същи работи, различни партии, едни и същи хора", заяви един от демонстрантите.

Снимка: Мария Георгиева

Жандармерия не допусна шествието на АМ "Марица", като беше предложен алтернативен вариант - да минат по стария път.

Жители на общините Разлог и Банско предвиждат протест и блокада на пътя Симитли – Гоце Делчев, като обявеният начален час е 12:00.

Очаква се в 13 ч. жителите на Петрич да се съберат на паркинга при общинската болницата, а след това се планува да бъде затворен ГКПП „Кулата“. Очаква се в действията да се включат и групи от община Сандански, както и близките населени места.

В Бургас след 12 ч. протестиращи ще блокират един от входовете на града.

Протестни действия се очакват и в Ловеч, Ямбол и Сливен.