Министерството на здравеопазването сезира прокуратурата за извънредните поръчки в началото на пандемията за маски и респиратори. Според заместник-министър Димитър Петров, не са спазени елементарни административни процедури и изисквания.

Поръчките са правени в края на март 2020 г. Петров заяви, че липсват данни за поставени минимални изисквания за респираторите и маските. Например, първата доставка за болниците била за нестерилни маски.

„Нестерилни маски се ползват навън. По принцип, за болниците обикновено се доставят стерилни маски, ако са били предназначени за болниците, а те са раздадени там“, уточни ресорният зам.-министър.

Той допълни, че договорите с Китай за доставка на предпазни маски и респиратори са несъгласувани

„Договорите не съдържат клаузи за неустойки, сроковете на доставка не са изпълнени при всички договори реално, забавени са. Ние смятаме, че това си е предпоставка за някакви корупционни действия. Тук всичко е правено еднолично от Жени Начева (б.р. бивш зам.-министър на здравеопазването)“, добави той.

Начева отказа коментар по темата, здравният министър по това време Кирил Ананиев също не даде отговор.

Маските за болниците са специални, обясняват от българска фирма производител. „По-високи са изискванията към материалите, които ще бъдат употребени, когато са в контакт с човешката кожа или с човешкото тяло. Когато кожата е разрязана и се прави някаква манипулация на тялото“, обясни Славка Нончева, собственик на фирма за производство и търговия с медицински изделия.

Снимка: btvnovinite.bg

Според решението на Министерски съвет от 27 март миналата година става ясно, че поръчваните предпазни маски са за над 1,4 млн. евро, а респираторните апарати за 1,5 млн. евро. Според заместник-министъра внасянето на докладната в Министерския съвет, решението и договорът по поръчката са направени в един и същи ден - 27 март.

„Касае се за поне двойна или тройна цена от нормалната. На всичко отгоре, последните са пристигнали чак септември месец, тоест почти 6 месеца след сключване на договора“, заяви Петров.

Според заместник-министъра на здравеопазването, големи количества хидроксихлорин ще бъдат изхвърлени. Дадените пари за него по думите му са около 600 хил. долара.