Семейство учители вдъхновява учениците си със своята страст – колоезденето.

Виолета Бойкова „запознава“ децата с буквите и им помага да се влюбят в тях. От 27 години е начален учител, а класната й стая в Любимец е храм на знанието.

Съпругът й, Димитър Бойков, е с нейната професия, но в друго училище. Преподава български език и литература на по-големите деца.

Двамата се запознават като студенти. Любовта им пламва в библиотека „Искра“ в Търново, където са прекарали безброй часове в подготовка за изпити.

Към любовта към знанието и другия добавят и любовта към колоезденето. Господин Бойков и госпожа Бойкова, както ги наричат учениците, почти всеки ден изминава на две гуми по 40 километра по любими маршрути в района. Винаги един зад друг. Той пред нея, за да „омекотява“ силата на вятъра.

Страстта към колоезденето се появява преди 10 години - първо с по-обикновени велосипеди и с по-кратки маршрути. Но после разпалват толкова, че днес двамата са неразличими от професионалните състезатели. Казват, че „животът на колела“ ги доближава до природата.

„Да усещаме вятъра, да чуваме птичките, ароматите на природата, красотата на природата и спиращите дъха гледки, и необичайни срещи, където отидем“, казва двойката.

Една от необичайните им срещи е с Осман. „Осман е едно малко момченце в едно от родопските села, което срещнахме. Беше мило и дружелюбно и ни снимаше. Ние се шегуваме с малките деца и господинът го пита „Колко имаш по български? – 6. Ама само 6 ли? – Е, имам и една двойка. Децата и повечето срещнати са много позитивно настроени към нас“, казва семейство Бойкови.

На година изминават по около 8000 километра. И в слънце, и в дъжд. Запалват и учениците си. „Отделяме по малко време и затова, да ги стимулираме и те да спортуват повече. Имаме случаи когато сме карали заедно с ученици по този маршрут, по тяхно желение“, казват семейството.

За 24 май те се обръщат към своите колеги и ученици.

„В този празничен ден на всички колеги бих желал да бъдат удовлетворени от това, което вършат. Учениците да имат повече мечти, които да следват и повече усмивки по лицата. А за семействата им – любов, обич, споделена“, казва те.

Вероятно и след честванията днес, ще облекат екипите, за да поемат с колелата. Напред.

  • Патриархът: Прекланяме се пред тези, които безшумно продължават делото на светите братя
  • Авторката на проекта „Поетите“: Мисията ни е да съхраним българския език
  • Концерт с 400 ученици от столичните училища пред Народния театър
  • Кирил и Методи - учител и ученик преди, приятели днес
  • В Долни Цибър образованието е богатство
  • Българската азбука носи надежда
  • Къде е първото българско читалище? Зависи кого питате
  • Веселин Методиев: Важно е да се стараем от рано младите да разбират сложните думи
  • Джейми, Матю и Оливър също празнуват 24 май
  • Културата и сцената през погледа на Самуел Финци