Самуел Финци има над 100 роли в киното и в театъра. Вече 32 години живее и работи извън България – в Германия.  

„Аз се отнасям много свободно към това напускане (факта, че близо 2 млн. българи живеят извън страната). България вече е член на европейската общност, хайде да престанем да говорим в мащаби, които правят тази страна все по-малка, вместо да я правят по-голяма. Не трябва да мислим за себе си като една затворена система.

Сигурно това е исторически обосновано, сигурно това се дължи на малката страна. Но защо да не бъдем, в добрия смисъл, по-нахални, с по-голямо самочувствие. Българите вече живеят по целия свят“, коментира Финци.

Благодарение на него името на България често се чува на европейската и на световната сцена.

„Аз не мечтая отдавна, аз съм се оставил на течението. Колкото повече време минава, толкова повече си казвам, че е важно да знам с кого ще си прекарам времето на работа. Когато получа някакъв сценарий или пиеса, трябва да знам ще си струва ли да загубя два месеца от живота си да се занимавам с тази тема или тези хора, или не. По това определям своя избор“, твърди актьорът.

И от Германия Финци не спира да следи ситуацията в културния сектор у нас.

„Култура трябва да има и тя трябва да бъде финансирана от държавата. В това съм категоричен, това не е скъпо. Ама оплаквания: това са пари на данъкоплатците, това е една много минимална част от бюджета на една държава. А в България е просто незабележимо“, смята Финци.

А 24 май има особено значение за него: „Ако има някой български празник, който аз наистина почитам, това е този. Трябва да се празнува културата – всеки ден, всеки час! Когато има един конкретен ден е още по-хубаво. Когато си дадем сметка, всеки един от нас, колко е важно всеки ден да си мислим за култура“.