Бивш митничар дава плик лице, което прилича на секретаря по антикорупция в президентството Пламен Узунов – това се вижда на няколко клипа от охранителни камери на заведение, публикувани в интернет от сайта „Афера”.

Единият от заснетите се оказа бившият шеф на митниците в София Петко Петков. Той потвърди за срещата и обясни, че е дал подарък на стар приятел.

Какво виждаме на кадрите?

Няколкото публикувани клипа са от камери на заведение. Видимо приличат на записи от видеонаблюдението на обекта. Датата им е 19 май – денят, в който са назначени трима нови зам.-директори в митниците.

На клиповете се вижда как в заведението влиза Петко Петков, бивш шеф на Районната митническа дирекция – София от времето на правителството на Иван Костов. В медийни публикации от началото на новия век името му е свързано с различни разследвания по линия на контрабандата, приключили обаче без конкретни резултати.

По-късно в обсега на камерите на заведението идва човек, за когото се твърди в публикацията, че е секретарят на президента по антикорупция и правни въпроси Пламен Узунов – разследван от прокуратурата за търговия с влияние. 

Вижда се как той взима от Петков двата му телефона и ги оставя заедно със своя върху шкаф встрани. Петков пише нещо на лист и го подава на събеседника си, а накрая на срещата бившият митничар подава на секретаря голям книжен плик.

„Узунов“ излиза с плика, а бившият митнически шеф остава да плати сметката.

Каква е реакцията на заснетите?

За bTV Петков потвърди за срещата и обясни, че е дал подарък на свой стар приятел: „Вътре имаше една бутилка алкохол, ром, и една кутия пури Този човек ми помогна с един контакт за операция, на мен ми правиха трансплантация на черен дроб. Това е от чисто морално от внимание към него, една бутилка и кутия пури“.

Телефоните пък били оставени в страни не от конспиративни подбуди, а… за да се зареждат (макар да не се виждат кабели – б.р.). „Мога да седна и с Бойко Борисов ако искам. Аз си сядам, пия си кафе, говоря си, за мен приятелството е над всичко. И ако някой търси под вола теле, просто няма да намери това теле, което търси“, категоричен е бившият митничар.

Петков добави, че на листа в заведението е написал свой служебен номер към в частна фирма, където работел. Каза още, че отдавна няма общо с митниците, за да влияе и кадрува там.

Пламен Узунов днес не бе открит за коментар, а от президентството отговориха на въпросите на bTV дали това е секретарят по антикорупция и как определят поведението му с лаконичното: "Не коментираме манипулации".

Контекст

„Афера“ беше интернет сайтът, който преди година публикува видеото и снимките, за които се твърди, че са от спалнята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на които видяхме чекмедже с кюлчета, голямо количество пари и пистолет.

И в този случай, както при този с Пламен Узунов, към момента не е ясно кой е предоставил кадрите на медията.