Над 6 млн. лв. е месечният разход за лекарства за сърдечносъдовите заболявания от април насам. Преди три месеца НЗОК започна да покрива тези медикаменти в по-голяма степен.

От Здравната каса обясниха, че преразходът на средства за тези заболявания е причината да предложат нови правила за изписването на рецептите, а с тях и да се спести от парите, които се плащат на аптеките.

Предходните месеци сумата за тези медикаменти е била малко над 2,7 млн. лв., т.е. през април разходът на касата се покачва с около 4 млн. лв. на месечна база.

През същия месец над 700 000 души са получили лекарства с повишено ниво на реимбурсация за сърдечносъдовото си заболяване.

Спрямо предходните месеци увеличението е с 5%, отчитат още от НЗОК.

Божанка Ганева е със сърдечно заболяване, за което приема няколко лекарства. Жената изчислява, че всеки месец доплаща между 150 и 200 лв. за лекарствата си по здравна каса.

„Почти половината ми пенсия отива за лекарства“, отбелязва Божанка Ганева.

Жената не е усетила драстичното поевтиняване на медикаментите.

„Лекарствата трябва да са 10% от пенсията, да речем, а не 50% от нея. Вероятно има хора, които са доволни – аз обаче не съм забелязала поевтиняване“, категорична е Божанка Ганева.

Лекарите казват, че сумите за медикаменти по НЗОК са по-големи за пациентите, които имат няколко заболявания.

„На част от тях и с тяхно желание, разбира се, променяме медикаментите, защото в една лекарствена група има продукти, които са безплатни, както и други, които се доплащат“, обяснява д-р Йордан Христов, кардиолог в УМБАЛ „Лозенец“.

Снимка: bTV

Когато има доплащане, то варира според стойността на лекарството, като НЗОК плаща най-евтиното в дадената група. Така например, при популярен медикамент за кръвно, касата плаща 10 лв., а за пациента то е напълно безплатно. За най-скъпото, със същата молекула, касата отново плаща около 10 лв., но пациентът доплаща 15 лв.

Поне по един безплатен медикамент има във всяка от общо 52-те групи лекарства, казват от НЗОК и уточняват, че към момента около 60 продукта от споменатите групи са напълно безплатни за пациентите.

Снимка: bTV

Фармацевти забелязват, че все пак доплащането е намаляло.

„Да кажем, средно някъде между 5 до 25 лв. – с толкова е намаляло доплащането. Явно касата не си го е планирала този свръхразход и отново иска да ни го вмени на нас – аптеките да изпълняват социална им политика“, категорична е фармацевтката Мая Попова.

При въвеждането на промяната идеята беше по-високите разходи да се компенсират от резерва на НЗОК, но оттам заявяват, че това би било възможно едва след 1 септември.