Семейства на деца с епилепсия са принудени да търсят лечение в чужбина заради липсата на животоспасяващо лекарство у нас. Проблемът е от месеци, но и до момента не е решен, сигнализират зрители на bTV.

Снимка: bTV

Преди 8 години синът на семейство Златарски получава епилептичен пристъп. След дълги престои по болници, започва терапия с фенобарбитал.    

„Помага, за да преодоляваме най-тежките кризи и ги бяхме стопирали до нула. Но в България фенобарбиталът просто изчезна изведнъж“, разказва майката на Антон Катерина Златарска.
 
И пристъпите се връщат. Последният Антон получава вчера, докато спи.
 
„До вчера са 6, 7 пристъпа, понеже на 6-и имаше един сутринта и един следобед. С Бърза помощ и се молим на Господ, защото при тези епилептични гърчове се получават увреждания“, казва през сълзи бащата на Антон Емилиян Златарски.

Снимка: bTV

Търсим медикамента в аптека на досегашния производител. Оттам ни отговарят, че няма наличност и не могат да кажат дали скоро се очаква зареждане.

„Към момента го няма в аптечната мрежа и в складовете също. Не можем да кажем каква е точно причината, вероятно производствена профилактика“, посочва Ивайло Богданов, управител на аптека.

В други вериги аптеки отдавна не са получавали лекарството.

„Пак стигаме до черните канали – поръчка по интернет, лекарства от Турция, които не знаят как се съхранявани“, казва Даниела Манцарова, управител на аптека.

От Министерството на здравеопазването отговориха, че са уведомени за липсата и че причините са производствени.

„На 22.02.2024 г. в ИАЛ е постъпило уведомление за временно преустановяване на продажбите на лекарствения продукт до месец септември 2024 г. Посочените причини са производствени, конкретно проблем с осигуряване на активното вещество“, посочват от пресцентъра на министерството.

Снимка: bTV


Сигнали от болници и спешни центрове, че продуктът липсва обаче до момента няма.
 
„Това лекарство не се спира така, то не е като аналгина, примерно днес пиеш, утре не. Изведнъж когато свърши, просто стана страшното“, казва майката на Антон Катерина Златарска.

Снимка: bTV


За да спаси живота на детето си, семейството на Антон търси лечение в Турция.