22 души, посочени от протестиращите като провокатори, са били задържани на иначе мирния протест в неделя, съобщи МВР. Те са били отведени в Четвърто районно в София. В района на НДК е имало опит за нарушаване на обществения ред и е възникнало напрежение.

Двама са били разпознати като инициатори на напрежението и са предадени на прокуратурата по компетентност, посочва още полицията в официално съобщение. Част от тях били без документи за самоличност, в друга – са открити забранени предмети. Шестима са отведени в други две столични районни управления.

Повече от 200 са били отклонени от тазвечерното протестно шествие, за да не се допусне нарушаване на обществения ред.

В съобщението МВР благодари на гражданите, съдействали за разпознаването на провокаторите и призовава хората да се разграничават от всякакви прояви на насилие, опити за провокации и нарушаване на обществения ред.

Както bTV съобщи по-рано служители на реда с жилетки „Антиконфликт” са отделяли група хора от протестиращите в района на моста на НДК и на „Пилоните”.Около Софийския университет също е имало проверка на документите отново на група хора.

Един от организаторите на протестите #ДАНСwithme и блогър Асен Генов коментира във фейсбук, че полицията е елиминирала провокатори. Той призовава гражданите да подкрепят служителите на реда и добавя, че се „арестуват само провокатори, предизвикали сбивания.”

По-рано от МВР коментираха пред bTV, че извеждат хора, които биха могли да провокират конфликти, но не уточниха дали има и колко са задържаните.