За десети пореден ден столичани се събраха, за да протестират неуморно за исканията си към властта. Проливният дъжд не уплаши протестиращите и въоръжени с чадъри те се отправиха на шествие из центъра на София.

Традиционно множеството се събра на площада между двете ключови сгради на властта - Министерския съвет и президентството.

Макар МВР вече да не дава информация за броя на хората, които се включват в демонстрациите, мнението на много присъстващи е, че вчера се е провел един от най-масовия протест.

Паралелно с демонстрациите, гражданите провеждат и асамблея на протеста на Орлов мост. В урна се събират и предложенията им за промени в избирателния кодекс. Вместо нови избори, парламентът готви нов изборен кодекс.

„Възможност за отзоваване на депутатите, защото не може да ги отзовем всичките, понеже това не е ефективно”, посочи едно от исканията човек от протеста. По думите на другсе предлага да има възможност за мажоритарни избори, „защото влизат винаги едни и същи.” Трето искане е ограничение на броя на депутатите и Велико народно събрание.

Иван Николов за пореден девети ден е на Министерски съвет и взима участие в масовото недоволство със сина си. „Трябва да издържим, омръзна ни от лъжи и изкуственост. Искам да покажа на детето ми, че гражданското общество се ражда тук и той трябва да стане такъв гражданин”, обясни той.

Хиляди се отправиха по традиционния маршрут. Цели семейства с малки деца и домашни любимци потеглиха от Министерски съвет, покрай сградата на Народното събрание. Демонстрантите минаха през „Орлов мост” и след това продължиха към НДК. Протестиращите скандират „Оставка”, „Червени боклуци”, развяват знамена, чуват се барабани и много силни освирквания. Шествието мина и през централите на БСП и ДПС.

Около 300 Варненци обявиха, че ако правителството не подаде оставка в сряда до 16.00 часа, ще проведат акция „Окупирай Областна управа”. На кръстовището пред Община Варна хората изписаха с тебешир десетки послания

Между 5 и 7 хил. в Пловдив се включиха в анти-правителствените протести. Шествието блокира три от възловите булеварди в центъра на града, като премина традиционно край политическите централи на Атака, ДПС и БСП. Протестиращите вече обсъждат подготовката на общонационална блокада на основните транспортни артерии, както и обявяването на обща политическа стачка с основно искане - незабавната оставка на кабинета „Орешарски".

 „Всеки ден с блокиране на кръстовищата да докажем, че ние не сме за един ден”, заяви един от протестиращите.В първите редици на протестиращите бе и ветеранът от протестите през 1990 година, депутатът от Великото народно събрание Христо Марков, който прогнозира още три седмици живот на кабинета. По думите му за съжаление, синдикати в България няма. „Ако имаше синдикати, досега това трябваше вече да бъде факт”, каза той.

Едва няколко минути продължи протеста в Благоевград. Под дъжда десетина от най- ревностните противници на правителството се събраха на обичайното място в центъра на града със скандирания.От утре обаче се подновяват протестите срещу областния управител от ДПС Муса Палев.

След у нас - и по света

Снимка: Жулияна Боянова
Снимка: btvnovinite.bg

Около 100 наши сънародниците се събраха днес пред Българското посолство в Лондон. Те изказаха подкрепата си за протестиращите в България. Във видео се вижда, че и на протеста в английската столица има предимно млади хора, сред които много студенти. Те издигнаха лозунги с призиви "Оставка" и "Не се правете на разсеяни". Солидарен протест имаше и във Виена.

В Сан Франциско също се проведе солидарен протест с патриотични песни и плакати. Как протича шествието може да гледате тук.

В същото време лидерът на „Атака” организира контрапротест срещу насилието.