Протестът днес е по-скоро опит от една политическа формация „Възраждане” да натрупа точки неизвестно за мен защо точно в този момент, защото нито мнозинството ще се разколебае, нито нови избори биха почукали на вратата. Това каза за bTV политологът Слави Василев.

По думите му Костадин Костадинов е опитен политик, който има усет и нюх за настроенията в обществото.

„Но смятам, че малко му се е завил свят и прекалено много си е повярвал, че момент, в който всички очакваме стабилност, правителство, бюджет и реформи българите биха се впуснали в това да подкрепят действия, които ще раздрусат властта”, отбеляза Слави Василев.

Според политолога протестът не може да се окачестви като представителен:

„Тъй като първо бяха достатъчно малко хора на площада и очевидно това не е представителна извадка. Българското население е скептично към ваксинацията, но не смятам, че има хора, които искат да бутат правителството заради зеления сертификат или заради желанието на премиера Петков да повиши ваксинацията без да я прави задължителна”.

Костадин действа постъпателно, каза политологът Стойчо Стойчев.

„Според мен не избира кампанийно поводите за такъв тип прояви. По-скоро малко по малко гради своята популярност, засега успешно. Успя да влезе в парламента. Предполагам, че ще продължава с такъв тип активности. Виждам го, че е много активен в момента в социалните медии и в традиционните медии. Ще разгръща все повече това влияние, защото говори на популистки настроените хора, хората, които са против ваксинацията, хората, които мислят по-конспиративно, подозират някакви заговори зад целия този процес.

За първи път от доста години насам виждам един автентичен протест, защото той се прави срещу конкретна политика, не по принцип срещу международното положение или срещу цялото правителство, защото не му харесва на някого, а конкретно не му харесва тази политика и хората, които не харесват тази политика излизат на площада и искат разговор с депутатите по тази тема. Едно добро поведение на протест”, заяви той.

Целия разговор вижте във видеото. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!