Ескалация на напрежението на протеста срещу зеления сертификат.
Това се случва в деня, в който България отбелязва абсолютен рекорд по заразени с COVID-19.

На няколко пъти организираната от партия „Възраждане“ демонстрация прерасна в сблъсъци с полицията и опити за щурм. Има ранени и арестувани.

Протестиращите опитаха да пробият полицейския кордон и да влязат в Народното събрание. След няколко неуспешни опита демонстрантите се отправиха към здравното ведомство.

Отвътре охраната на парламента блокира вратите с мебели. Премиерът Кирил Петков обяви в ефира на bTV, че под натиск няма да работи, a министърът на здравеопазването Асена Сербезова прие протестиращите на разговор.

Протестът приключи малко преди 19 ч. Екипите ни видяха над 30 автобуса от цялата страна, паркирани пред БНБ, с които а дошли протестиращите.

Пред Народното събрание

Протестът започна около обяд с искания за отмяна на зеления сертификат. Според демонстранти документът не трябва да е условие за работа. Те го определиха за дискриминационен. Обявиха се и против ваксините. 

Недоволството подкрепи и доц. Атанас Мангъров: „Този вирус рано или късно ще мине през цялото население, независимо дали ни се иска или не. И едва тогава ще се създаде колективен имунитет“.

В ранния следобед напрежението ескалира. Протестиращите пробиха полицейския кордон и се опитаха да влязат в парламента.
Недоволните стигнаха и до входната врата на Народното събрание. Пострадали са девет полицаи. Петима бяха  прегледани във ВМА и освободени за домашно лечение.

Двама са задържани – 32-годишен мъж, носил в себе си газово оръжие, и 53-годишен, в чийто автомобил са намерени боеприпаси и пиротехника.

Имаше и пострадали протестиращи. По-късно протестиращите блокираха всички входове на парламента.

От  „Възраждане“ настояха представител да излезе от сградата, за да преговарят. Разговорите не се състояха. Чуха се призиви за гражданско неподчинение. Симпатизанти на партията на Костадин Костадинов издърпаха част от металните заграждение в опит да минат през задния вход. 

Полицаите направиха още по-плътен кордон и успяха да изтласкат множеството. Някои протестиращи  проявиха агресия и към екипите на bTV, които през целия ден в извънредни емисии отразяваха протеста.

Други граждани апелираха, ако бъдат видяни провокатори, да се подават сигнали към полицията.

Агресията към журналисти, лидерът на „Възраждане“ коментира така: „Не бива да се сърдите на хората, че има агресия срещу медиите, когато те представят само едната гледна точка“. Полицията не е използвала помощни средства в опит да тушира напрежението, каза за bTV главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Ако исканията им не бъдат чути, недоволните се заканиха за нови протести.

В сградата на парламента 

Протестът отвън завари някои депутати в парламента. Последният звънец удари по обяд и малцина се оказаха свидетели на опита на протестиращите да си кажат исканията очи в очи с народните избраници.

Сред тях – Томислав Дончев от ГЕРБ. „Надявам се да се размина кротко, без пострадали хора, не бива да се допуска парламента да бъде разрушен. Надявам се да успеем и е редно за действията“, допълни той..

Депутати от „Възраждане стояха плътно от вътрешната страна на главния вход на парламента и настояваха да излязат именно оттам при протеста, ако ли не протестиращите да влязат вътре, за да поставят исканията си.

От партията на Костадин Костадинов искаха да говорят с властта, за да падне сертификата. По-късно в почти празния парламент останаха основно медии, които бяха помолени да напуснат от съображения за сигурност. Журналистите последни излязоха от сградата. 

За да се избегнат спекулации - председателят на парламента Никола Минчев публикува  положителния си тест заCOVID-19, заради който след КСНС първите мъже в държавата се оказаха  под карантина.

Последва реакция и на председателя на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който написа в социалните мрежи, че публикувания тест на Минчев поражда още повече въпроси.