Към 19 ч. приключи протестът срещу зеления сертификат, организиран от партия "Възраждане". Равносметката - двама задържани демонстранти и деветима ранени униформени при овладяване на ситуация пред сградата на Народното събрание.

Преди началото на протестните действия полицаи задържаха двама мъже - 32-годишен, носил в себе си газово оръжие, и 53-годишен, в чийто автомобил са намерени боеприпаси и пиротехника.

От МВР уточняват, че не са допуснати сериозни нарушения на обществения ред, предотвратено е било влизане в сградата на Народно събрание.

"На няколко пъти в следобедните часове в района на Народно събрание напрежението ескалира, а полицейските служители успяха да предотвратят опит за влизане в сградата на Народно събрание. При възникналата ситуация пострадаха деветима униформени, които бяха транспортирани в болнични заведения за преглед и оказване на медицинска помощ", уточняват от МВР.

От силовото ведомство посочват, че полицаите, участващи в охраната, не са били оборудвани със защитни шлемове и щитове: "Въпреки това посланието им не беше разбрано и в ранните следобедни часове се стигна до сблъсъците между пазителите на реда и част от протестиращите. От полицията беше отправен призив към участниците в протеста да изразяват мнението си мирно и без нарушаване на обществения ред".