БСП и ДПС заедно ще свалят ветото на президента от актуализацията на бюджета, категоричен бе председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев от ДПС, който днес ще ръководи заседанието на комисията ден преди извънредното заседание на Народното събрание.

Въпреки че двете парламентарни сили имат общо 120 депутата и имат нужда от още поне един глас, за да бъдат мнозинство, Цонев подчерта, че мнозинството от двете ще преодолее ветото.

В интервю за държавната телевизия той декларира, че предложението към комисията ще бъде ветото да бъде отхвърлено, тъй като мотивите за него били „несъстоятелни и оборими”.

С или без „Атака”

Въпреки че, по думите му, двете партии, които подкрепят безусловно правителството, не водят разговори с „Атака”, Йордан Цонев изрази увереност, че националистите ще гласуват срещу ветото на актуализацията. Първото президентско вето, което 42-то Народно събрание преодоля – по текстове от Закона за СРС, бе отхвърлено от втория път с помощта на 11 гласа на „Атака”.

„Съдейки от изявленията на лидера Волен Сидеров, предполагам, че те ще гласуват срещу ветото. Виждам, че „Атака" се придържа към една линия, обещали са на избирателите си, че ще свалят от власт ГЕРБ и го направиха,” обясни Йордан Цонев.

Той обясни, че националистите не подкрепят кабинета „Орешарски”, защото техният план „Сидеров" е диаметрално противоположен на „нашия” план „Орешарски”.

„Двуличният” президент

Заради наложеното частично вето от страна на държавния глава Росен Плевнелиев Йордан Цонев го обвини в „двуличие”. „Президентът се разминава със себе си,” констатира депутатът от ДПС и посочи, че в доклада, който съпровожда Закона за изменение на държавния бюджет, е записано какви 286 млн. лева ще се похарчат, защото „само това е увеличението на разходите”.

„Тези пари не се харчат непрозрачно, а с решение на МС, обнародва се в Държавен вестник. Там се описва точно до стотинка защо се харчат и къде", заяви Цонев.

„Борисов и ГЕРБ са изхарчили цял 1,1 млрд. лева, от които близо 400 млн. лева са били дадени на Плевнелиев като министър на регионалното развитие. Той ги е изхарчил по същия начин с постановление на МС и тогава това е било не непрозрачно,” допълни председателят на бюджетната комисия.

Той увери, че вносителите на промените са се съобразили с критиките към тях, въпреки че „икономическите аргументи на противниците на актуализацията на бюджета” били според него „несъстоятелни”. Това се случило още преди Плевнелиев да наложи вето.

„Президентът беше поканен да дойде в Народното събрание и отправям тази покана и от името на ДПС, за да чуе контрамотивите. Нека хората си направят изводите,” коментира Цонев, след като вчера държавният глава отклони поканата на парламентарния председател Михаил Миков.

„Плевнелиев се позиционира в политическото пространство напук на ролята, която отрежда Конституцията на президента. Отговорността от налагането на вето си е лично на президента”, подчерта Цонев.

Избирателното „плащане на ГЕРБ”

„Ние не плащаме избирателно, а за всяка свършена работа. Ако бъде плащано избирателно би трябвало да се сетят всички и самият Плевнелиев, че май ще плащаме избирателно на фирмите на ГЕРБ, защото техните фирми вършеха поръчките, така че това е малко смешничко”, коментира Цонев.

Той се оплака от необходимостта от обясненията, че дългът се взема в подкрепа на фискалния резерв. „Уморихме се да говорим, защото резервът е 5,6 млрд. лева към 1 август, на 22 август от него ще се платят 800 лева по дълга от февруари. Никакви разходи от този дълг няма да бъдат правени непрозрачно. Казахме го сто пъти,” подчерта той.

„С този дълг не се увеличава това бреме. С дълг се връща дълг. Ние не увеличаваме и лихвите. Ние ще върнем дълга с нов дълг и ще си платим и лихвите, които може би дори и ще бъдат по-малки”, допълни Цонев.

Той се обърна към ГЕРБ: "Защо е това бързане да свикате извънредно заседание, на което няма да подкрепите актуализацията. Нали мотивите Борисов ги обоснова, че хората чакат социални плащания, депутатите да не почиват. Да бързаш да свикваш заседание, а да отхвърлиш това, за което си го свикал".

А без актуализация?

Йордан Цонев прогнозира, че ако ветото на президента не бъде преодоляно и актуализацията не влезе в сила, ще бъде засегнат на първо място бизнесът, а земеделските производители няма да получат авансово това, което им се полага.

„Ще се засегнат доста голяма част от социалните системи, за които са предвидени разходи, разходите за намаляване цената на тока,” изреди още той.

„Когато преди месец анализирах данните от последните 6 месеца в икономиката, казах, че дори тази актуализация е слаба, много трудно изпълнима, казах, че икономиката върви към рецесия, тогава всички ме опровергаха. От два дни данните показват, че май вървим към рецесия. Рецесията чука на прага ни”, каза Цонев.