Съдебната система няма да фалира. Това заяви правосъдният министърът в оставка Зинаида Златанова в отчета си за работата като министър. Според нея, в момента съдебната система трудно се реформира, защото в магистратската общност няма съгласие.

Липсата на единомислие между властите според нея води до застой в правосъдието и пример за това е финансовата ситуация в съдебната система.

Преди дни Висшият съдебен съвет обяви, че десетки съдилища у нас може да се наложи да затворят врати, защото бюджетите им са пред изчерпване.

„На моята молба към ВСС: "Дайте колеги, да направим един анализ, да съберем от всички органи на съдебната власт в цялата страна информация какво те са платили в последните 3 години за този тип дейности, което е една много сериозна част от бюджета на съдебната власт” (...) обясниха колегите че това е една много трудна задача”, разказа Златанова.

Тя беше категорична, че няма начин да се разбере от колко пари се нуждае българското правосъдие, ако липсва яснота за харчовете.

Въпреки липсата на единомислие, Златанова изрази надежда политическите сили да се обединят и следващото Народно събрание да успее да приеме декларация за основните насоки в съдебната ни реформа за седем години напред.