Лидерът на партия „Глас народен” Светослав Витков настоя пред кандидат-премиера Пламен Орешарски, че представлява „гласа на улицата”, а той увери, че вратите на следващия Министерски съвет ще са отворени за „всякакви консултации”.

„За първи път в последните десетина години бъдещият премиер няма самостоятелна парламентарна група, която да може да командва,” заяви Орешарски на втората от поредицата консултации с извънпарламентарните партии в понеделник.

Той даде заявка, че през следващия мандат властта ще се стреми да дискутира със структурите на гражданското общество теми от значим обществен резонанс.

Орешарски за пореден път изброи „трите ключови приоритета за развитието на страната - укрепване на държавността, укрепване на икономическото развитие, повече солидарност и справедливост в обществото”.

Също както и при консултацията си с Движение „България на гражданите”, Пламен Орешарски подчерта „краткосрочната необходимост” за подпомагане на семействата с ниски доходи преди „тежкия зимен период”.

„В икономическата сфера сме предвидили мерки за облекчаване условията на правене на бизнес, има мерки за подобряване на достъпа до финансиране, подобряване на данъчните приходи, мерки за пресичане на контрабандата,” изброи още Орешарски.

Светослав Витков обаче посочи, че приоритет в програмата на неговата партия е образованието и веднага попита кандидата за премиер какви ще са действията му в тази сфера и какъв процент от бюджета за 2014 г. ще бъде за образование.

„Пожелавам ви успех, но ни интересуват по-конкретни въпроси – как виждате образованието, как ще го развивате,” попита Витков, а съпартиецът му Николай Николов допълни, че „вече близо 13 години у нас битува идиотската идея, че реформи се правят само с пари”.

„Струва ми се, че самият учебен процес трябва да се приближи към практиката още от детската градина – самият метод на преподаване и опредметяване. Накрая трябва да вадим хора, подготвени за практиката. Ще изискам от МОН и образователния министър много по-активно да се обърнат към потребностите на обучаемите,” каза още Витков.

В отговор се изказа лидерът на БСП Сергей Станишев, който подчерта, че образованието е приоритет на левицата и припомни ангажимента за увеличаване на парите за еднократна помощ на първокласниците.
„В бъдеще трябва да изчистим деформацията във финансирането. За БСП приоритет е публичното образование – държавните училища,” каза още Станишев.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа