От Движение "България на гражданите" очакват есента ескалации на протестите в България и затова смятат да засилят общуването с протестиращите, за да „видим с какво може да сме си полезни взаимно”. Това заяви Петър Николов, член на Националния съвет на партията в оставка. По думите му ДБГ е пропуснала шанса да говори с тях в началото на годината.

Движение "България на гражданите" се е разделила и с един свои член, заради преговори за заместник-министерски пост в кабинета на Пламен Орешарски. Секретарят на движението Людмила Елкова е съобщила, че преговаря за поста заместник-министър на финансите и затова е била помолена да напусне партията. Според движението е грешка с експерти и кадри да се подпомага "правителство на лъжата и подмяната".

След подаването на оставките на лидера на движението Меглена Кунева и цялото ръководство предстои нов избор през септември, обяви Николов. „След изборите Националният съвет на Движение "България на гражданите" подаде оставка и през последните две седмици правим активен анализ на това какво се случи и как се стигна до тук. Ние не чухме достатъчно гласовете на хората от структурите на ДБГ, на хората от страната", обясни той.

Част от промените, които предстоят за движението са в устава, за да се делегират реални права на регионалните структури и така те да участват във взимането на решения.

Партията зае позиция „против” относно първите законодателни промени инициирани от новия кабинет - измененията в Закона за ДАНС, с които ГДБОП се изважда от МВР и прехвърля към ДАНС, и идеята да се либерализира режимът на пушене в закрити пространства.