Ръководството на "Движение България на гражданите" (ДБГ) подава оставка. Решението съобщи на пресконференция лидерът Меглена Кунева.

По думите й целият Национален съвет на партията се оттегля. Причината – фактът, че политическата формация не успя да прескочи 4-процентовата изборна бариера за влизане в парламента.

Кунева уточни, че не е издигала сама своята кандидатура и при първия си избор за председател, няма да се кандидатира сама и сега, нейните колеги трябва да преценят
кого да изберат.

"Загубихме изборите, защото не успяхме да убедим достатъчно брой хора, че си струва да се погрижим за страната си, да се излезе и да се гласува, че има и друг начин за правене на политика, без рекет, без страх, без манипулации. Бяхме и спокойни, и добронамерени, предлагахме конкретни планове, но не успяхме да убедим достатъчно хора ,че моделът е сменен. Не се отказваме да го правим, няма да се уморим, макар че това е изборна загуба ще вървим по този път без да се отчайваме", декларира Кунева и изрази надежда, че ръководената досега от нея формация е дългосрочен проект.

Движението възнамерява да направи формална среща през следващата седмица, по време на която да се обсъди издигането на нови ръководни фигури.

По-рано през деня оставки подадоха и други лидери на политически партии - Иван Костов на ДСБ и Емил Кабаиванов на СДС.