Лидерът на СДС д-р Емил Кабаиванов подава оставка като председател на партията. Той ще обяви официално решението си на заседание на Националния изпълнителен съвет, насрочено за вторник.

„Това е нормално и ще помоля същото да направят и колегите. Следващата седмица ще имаме Национален съвет, на който ще вземем решения, свързани с бъдещето на СДС,” посочи още Кабаиванов.

Причината за решението му да се оттегли от лидерския пост е вследствие на резултатите от изборите, които отредиха на синята партия едва малко над 1% от подадените гласове.

Емил Кабаиванов пое председателството на СДС на 12 юни 2012 г., след като спечели балотажа на вътрешните избори за лидер на СДС срещу депутата Ваньо Шарков.

Той има дълга кариера в местната власт – от 1999 г. до 2003 г. той е председател на Общинския съвет в Карлово, след което печели първия си мандат като кмет на града. През 2011 г. той отново пое тази длъжност, която съвместяваше с председателството на СДС.

От 1999 до 2003 г. е Председател на общински съвет – Карлово, а от 2003 до 2007 г. е кмет на Община Карлово. През 2011 печели втори мандат като кмет на града.

По-рано оставки подаде и ръководството на друга дясна партия - ДСБ, начело с Иван Костов и заместника му Радан Кънев.

Емил Кабаиванов бе явен противник на обединението на СДС и ДСБ. Парламентарното партньорство между двете партии в рамките на Синята коалиция в 41-то Народно събрание се разбадна окончателно, след като по инициатива на Кабаиванов СДС прие предложението на тогавашния премиер Бойко Борисов да предложи кандидат за конституционен съдия срещу обещанието за подкрепа от страна на депутатите от ГЕРБ.

Тогава от СДС бяха изключени едни от най-разпознаваемите кадри на партията - експредседателят Мартин Димитров, Иван Иванов и Димо Гяуров, а евродепутатът Надежда Михайлова сама се отказа от членството си.

Вече бившите сини членове опитаха да формират нова дясна формация "Синьо единство" с идея обединение на десницата и коалиционно участие в парламентарните избори. Преговорите им с ДСБ обаче се провалиха, което доведе до пагубното раздробяване на вота на десните избиратели.