Дирекцията, чиито работа и заслуги бяха етикета на управлението на бившия министър Цветан Цветанов, бе извадена от МВР. Преместването на ГДБОП към ДАНС бе сред първите задачи, с която се заеха зконотворците в 42-то Народно събрание и бе подкрепено от депутатите от Коалиция за България, ДПС и „Атака” на първо четене. Без никакви изненади народните представители от ГЕРБ гласуваха „против” промените в Закона за ДАНС.

С тях депутатите решиха още да се възстанови правомощието на агенцията да извършва разследване, регламентира се и дейността й по задържане и обиск на лица. Изборът и освобождаването на председател на ДАНС ще се извършва от парламента, по предложение на премиера. Това е друга промяна, поискана с подписите на Сергей Станишев и Михаил Миков (КБ) и на Лютви Местан и Христо Бисеров (ДПС). Предлага се мандатът на председателя да е шест години, а не пет и да има трима, а не двама заместници, както е в сегашния закон.

Близо четири часа депутатите обсъждаха темата, говореха за използването на службите за политически цели, за възраждане на организираната престъпност, припомняха отминали времена, за малко дори щяха да се сбият.

Политическа полиция

След като видя тройна коалиция между БСП, ДПС и „Атака”, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави трите партии и в основата на „политическа полиция”. По този начин според него те искат разследванията в ГДБОП да бъдат „заметени и потулени впоследствие и най-вече да създадат такава агенция на пряко подчинение на министър-председателя и съответно при това мнозинство на трите партии то фактически няма да бъде контролирано".

Той направи и забележка на работата на новите депутати: „Вместо да говорят за финансово икономически параметри, за реалните действия, които хората очакват, за да им се вдигнат доходите, те първо се захванаха с ДАНС, забравяйки, че точно тази агенция произведе огромния скандал "Галерия". Борисов препраща към избора за временно управляващ ДАНС Владимир Писанчев, който стана известен покрай скандала с неправомерното събиране на информация за лица, фирми и медии.

Възраждане на престъпността

Очаквано и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов говори разпалено против исканията на социалистите и ДПС. Той обяви възраждането на организираната престъпност с приемането на промените и посочи целта им – да се изолира президентът. До момента държавният глава утвърждаваше с указ ръководството на агенцията.

„Самият морален акт на висшата професионална фигура на МВР Калин Георгиев (той подаде оставка като главен секретар на МВР в четвъртък – бел. ред), пътят, по който беше отстранен в началото на предизборната кампания директорът на ГДБОП Станимир Флоров (срещу него се води разследване за корупция – бел. ред.), показва, че с този сценарий се прави хитрият ход за изолация на президента”, заяви Цветанов и уточни, че Георгиев е подал оставка, защото не иска да участва във фалирането на МВР.

Той се обърна и към новия вътрешен министър с думите: „Г-н Йовчев, не знам дали ще успеете да изпълните поръчките за унищожаване на МВР. Аз се гордея със служителите на МВР и винаги ще ги подкрепям”.

България отново демократична държава

Защитниците на промените - хората зад подписите, които настояха за тях, изведоха напред положителния израз с възторжени заключения за бъдещето.

„След като ГЕРБ падна от власт, България отново ще се превърне в демократична държава. Вие се страхувате от това, че вашата политическа полиция ще бъде разградена, че когато полицейщината в България престане да съществува, ГЕРБ няма да има хранителна среда, в която да съществува. България няма да бъде полицейска държава”, заяви Христо Бисеров от ДПС.

„С приемането на този законопроект, ние продължаваме политиката за отнемане на възможностите МВР да продължава да битува като политически репресивен орган. Първата стъпка беше с фигурата на Цветлин Йовчев. Втората стъпка е да се променят законите”, подкрепи го лидерът му Лютви Местан.

Той допълни, че силна ръка и обществен ред не са синоними, а с предложените промени от 2009 година в Закона за ДАНС ГЕРБ са целели централизация на властта.

В същия наратив беше и изказването на лидера на БСП. „От началото на предишното управление имаше ясно очертана тенденция за концентрация и свръхконцентрация на власт и пълномощия в едни ръце – на силовия вицепремиер”, каза той и продължи с конкретни примери за лошото управление в силовия сектор на ГЕРБ, които са неизменна част от припомнянията му още от времето му на опозиционен лидер.

Добро сливане, но без системен подход

На надпартийно ниво вътрешният министър Цветлин Йовчев обеща, че МВР ще направи всичко, което е необходимо, промяната да не доведе до сериозни сътресения в ГДБОП и в останалите структури на МВР. „Организираната престъпност е свързана с корупция. ДАНС изпълнява противодействие на корупцията във висшите етажи на властта и е възможно да се постигне добър ефект. Ще се получи добро сливане с ГДБОП и ДАНС. Няма да се доведе до временно или устойчива загуба на функционалност. Има възможности да има ефективен парламентарен контрол. МВР има достатъчно ресурси, за да организира ефективно противодействието на престъпността”, каза още той.

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев се включи по темата дистанционно от семинар на институцията на морето. „Не е толкова важно къде се намира една служба, а как тя работи по същество. Кака ще работи и как ще се отрази зависи от това как си вършат работа, защото само по себе си преместването на една или друга структура не решава никакъв проблем. Малко е странно дублирането на аналитичните функции на ДАНС с разследващите на това звено. Това е липса на системен подход, защото няма ясна визия, както няма ясна визия за ролята и мястото на следствието”, каза той.