С регистрирани 217 народни представители започна първото заседание на 42-ия парламент. Това означава, че точно 23-ма от законотворците не са участвали в регистрацията. Бройката отговаря на числеността на парламентарната група на „Атака”. В същото време хората на Волен Сидеров бяха в залата.

По-късно пред bTV източници от националистическата партия потвърдиха, че те не са участвали в регистрацията.

Това действие на партията на Сидеров даде възможност на БСП и ДПС да има мнозинство при гласуванията в днешното заседание, които бяха за председател и зам.-председатели на парламента.

След това един от депутатите на Сидеров заяви пред bTV, че се е регистрирал. Оказа се обаче, че двама народни представители от БСП не са присъствали в залата. Това са Илияна Йотова, която е евродепутат, и Румен Стоянов – кмет на Калофер. Двамата не са се заклели, за не изгубят сегашните си позиции. Йотова е спрягана за външен министър, а Стоянов се е съобразил с исканията на съгражданите си, които са настояли той да остане кмет.

В крайна сметка с гласовете на БСП и ДПС Михаил Миков бе избран за шеф на парламента, а Мая Манолова и Христо Бисеров за негови заместници.

Покрай маневрата на „Атака” с регистрацията веднага се появиха съмнения, че Сидеров ще процедира по същия начин и при гласуването на кабинета. Така официално той няма да го подкрепи следващото правителство, но позволява на ДПС и БСП да го сформират. Поведението на Сидеров от парламентарната трибуна обаче по никакъв начин не отговаря да действията му

По-късно Явор Нотев от групата на националистите обясни, че позицията на партията не е лицемерна. Добави, че колегите му ще процедират по същия начин и при гласуването на кабинета.

Излизайки от стаята на групата си, Сидеров разблъска журналистите и ги предупреди да не "изопачават" думите му.  На северния вход на Народното събрание той дълго време се кара на репортер на телевизия СКАТ, с чийто шеф Валери Симеонов е в траен конфликт. След това яростта на лидера на "Атака" бе насочена към униформен полицаи.

След тази сцена Сидеров и депутатите му се отправиха към църквата "Света София", за да се молят за българския народ.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа