Комисията по бюджет и финанси в парламента реши преди дни да намали субисдиата на извънпарламентарните партии. По предложение на партия „Воля“ формациите извън Народното събрание вече ще получат 1 лв. на глас, докато тези в парламента запазват размера на субсидията си – 11 лв. на глас.

След последните парламентарни избори само една партия, която не е в парламента, има право на субсидия – „Възраждане” на Костадин Костадинов.

Според Костадинов поправката всъщност е „Антивъзраждане” и е гласувана шест дни, след като той е внесъл сигнал в прокуратурата за изказването на премиера Бойко Борисов за „наркотрафикантите в парламента”.

Лидерът на „Възраждане” отчете, че партията дарява получената досега субсидия – първият транш от 130 хил. лв. е дала на Държавния фонд за асистирана репродукция, а вторият – на фондация „Искам бебе”. В бъдеще няма да можем да правим такива дарения – сумата става символична, коментира Костадинов.

Той обяви, че няма нищо против субсидията да е 1 лв., но да е за всички толкова.

Според него поправката е поредно доказателство, че в България закони няма, има произвол.

Математикът и експерт по изборно законодателство Михаил Константинов осъди гласуваната поправка и напомни, че хората най-много се дразнят от двойния аршин. Той предлага пре гласуването на бюджета в пленарна зала депутатите да се поправят и да гласуват една субсидия за всички партии, получили над 1%, и тя да е 6 лв. – средното на сбора от 11 лв. и 1 лв. В богата Германия партийната субсидия е 3 евро или 6 лв., уточни математикът.

Боян Атанасов от гражданска инициатива „100% мажоритарен вот” това, което са гласували в бюджетната комисия, е цинично. Той напомни, че на референдума за изборното законодателство мнозинството от участвалите поискаха субсидията да бъде намалена на 1 лв.

Вижте повече във видеото: