Депутатите одобриха на първо четене законови промени за по-строг контрол върху движението на акцизните стоки. Текстовете предвиждат данъчни мерки като изграждане на свързани информационни системи между агенция "Митници" и НАП. Така ще се автоматизира процесът по проследяване на цялостната верига при реализацията на алкохол и цигари в страната.

Документът предлага и промени и в Закона за ДДС, които ще позволят на служителите от приходната агенция сравняване на документално отчетените с фактически потребените количества горива.

Законопроектът разграничава също така два вида предназначение на природния газ у нас, върху който също се плаща акциз – за битови и за стопански нужди. Причината – влезлите от 1 юни в сила различни ставки на плащания акциз в зависимост от предназначението на използваното синьо гориво.

Депутатите отхвърлиха внесените от "Атака" промени за намаляване на акцизните ставки на безоловен бензин, газьол и втечнен нефтен газ и да се въведе единна ставка от 100 лева съответно за 1000 л бензин, за 1000 л газьол и за 1000 кг втечнен нефтен газ.