Реформаторският блок призова партньорите си от ГЕРБ да оттеглят законодателните промени, даващи право на избор къде да отива осигурителната вноска за втора пенсия - в частен пенсионен фонд или в Националния осигурителен институт (НОИ). Ако не оттеглите това предложение, управлението на втория кабинет на Борисов ще бъде обречено на недоверие и неуспех, предупреди в декларация от парламентарната трибуна съпредседателят на „реформаторите” Радан Кънев.

"Тези, които дават доверието долу на улицата, те ще го свалят и оттам нататък нашето управление повече стабилно няма да бъде", предупреди той. По думите му промяната не е съгласувана дори в социалната комисия на Народното събрание и липсва становище на Министерството на труда и социалната политика.

Предложението на депутати от ГЕРБ е направено в грубо нарушение на правилата за вземане на решения, договорени между партньорите в мнозинството и между коалиционните партньори, отбеляза още Кънев.

Пенсионната реформа и стълбовият модел чрез задължително участие в частен фонд са в резултат на 2 години продължително съгласуване и изследвания. Посоката не е била поставяна под съмнение повече от десетилетие, макар непрекъснатото отлагане на реформата да е довело до редица изкривявания, посочи Кънев.

Той благодари на премиера Бойко Борисов, че се е извинил за вчерашното поведение на Владислав Горанов. Финансовият министър обяви в парламента, че не му е важна подкрепата на Реформаторския блок.

В парламента председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова повтори тезата си, че частните пенсионни фондове трябва да излязат „на светло”. „Частните пенсионни фондове разполагат с много пари, с които могат да се размърдат и да разберем, че съществуват, а не силово да караме хората да избират това, което ние, умните политици, сме решили, че е най-правилонто за тях”, заяви тя.

Всички работодателски организации са категорично против промяната. „Нашата позиция е катерогично против тези предлагани промени, защото това не е реформа, а антиреформа, за да се замести реформата временно с едни средства, които ще бъдат източени от частните пенсионни фондове”, заяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според социалния министър Ивайло Калфин промяната на правилата е дошла „изневиделица" и никак не е добра за бизнессредата. „Това, което се прие между преимера и синдикатите, е един спор от много време, това са фондове, които още не са започнали да плащат. Това, което не се приема, е изненадващият начин, по който е взето това решение. Това по никакъв начин няма да реши никакъв проблем на НОИ, аз например нямам намерение да си прехвърлям капиталовата схема”, обясни Калфин.

Лидерът на КНСБ коментира изявлението на социалния министър и заяви, че законодателните промени, даващи право на избор за осигуровката за втора пенсия, не са изненадващи за политиката на ГЕРБ и това личало от предизборната програма на партията. „Ние апелираме всички политици да подкрепят правото на избор на първа и втора категория”, настоя Пламен Димитров.

От синдиката настояват в закона да бъде включено изискването към Комисията за финансов надзор всяка година да информира вложителите в частните пенсионни фондове къде отиват парите им и в какво се влагат.

От Брюксел премиерът отхвърли идеята. „Единстевното, което чух, е за национализация и други такива глупости и не знам срещу какво ще се протестира. Единственото, което чух и може да се промени, е като отидеш в НОИ, да не можеш да се връщаш в частния. Затова съм предложил на Горанов да даде предложение”, обясни Бойко Борисов.

Министър-председателят би подкрепил предложение клиентите на частните фондове, ако веднъж са ги напуснали, да могат да връщат осигуровките си в тях.

  • Неясноти около осигуровките на хиляди младежи
  • Горанов: Дебатът за великденските добавки не е приключил
  • Данък за пенсиите на хората, които продължават да работят
  • Работещите тежък труд също да могат да избират къде да отиват вноските им за пенсия
  • Орешарски защити частните пенсионни фондове
  • Димитър Манолов: Пенсионна реформа не може да има
  • Държавата се отказа от национализацията на пенсионните фондове
  • Менда Стоянова: Няма отстъпление на ГЕРБ за пенсионната реформа
  • Миков: Пенсионната реформа е безпрецедентно непрозрачна
  • Френският посланик поискал разяснение от Калфин за пенсионната реформа