Депутати от парламентарно представените партии изостриха политическия конфликт помежду си в ефира на предаването „Тази сутрин”. Макар страстите да бяха значително по-хладни, отколкото в пленарната зала на първото заседание на 42-то Народно събрание във вторник, политическите дебати и процедурни схватки се пренесоха в ефира на bTV.

Димитър Главчев от ГЕРБ коментира, че работата на парламента не е шега и случилото се там вчера едва ли се е харесало на някого. „Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подаде ръка и обеща подкрепа - това е великодушието на победителя. Иначе октавите в изказванията на останалите лидери непрекъснато се повишаваха,” допълни той.

Депутатът от Коалиция за България Ангел Найденов обвини колегата си от ГЕРБ в лицемерие. „Били спечелили изборите, били протегнали ръка. Безотговорно напуснаха пленарна зала и демонстрираха нежелание да не се стигне до съгласие. Депутатите от ГЕРБ са с усещането, че победата като възможност да управляват е сведена до нула,” допълни Найденов.

Игри с кворум

След вчерашните „математически схватки” с кворума, регистрацията на депутатите измести фокуса на вниманието от съществената работа на новия парламент към процедурите в него.

Димитър Главчев от ГЕРБ отказа да отговори категорично дали парламентарната група ще се регистрира. „Ще участваме в заседания, в които е ясно кой кой е, в заседания с неясни субекти няма да участваме,” коментира той с препратка към ролята на „Атака”, която осигури мнозинство на БСП и ДПС с неучастието си.

Представителите на БСП и ДПС разчетоха поведението на националистите по друг начин. „По същата логика „Атака” улесни и ГЕРБ с намаляването на кворума. Неучастието в гласуването е демонстрация на позиция, демонстрирана и в други парламенти,” посочи Ангел Найденов от левицата. Той обаче прокара ясна разделителна линия между поведението на ГЕРБ и „Атака”. „Хората, които твърдят, че търсят стабилност, щом разбраха, че нямат подкрепа, станаха и си тръгнаха като обидени деца,” допълни социалистът.

„Атака” не е обслужвала никого – всеки който е преценил, че трябва да положи клетва и да участва, го е направил. Надявам се Народното събрание да заработи, след като в близките дни отшумят страстите около математическите схватки,” подкрепи го Камен Костадинов от ДПС.

Депутатът от „Атака” Десислав Чуколов, който пожела да говори отделно след тримата си колеги, бе категоричен, че на първото редовно заседание на парламента парламентарната му група ще гласува. „Народният представител е избран, за да гласува. Днес парламентът разглежда предложение за мораториум върху цените на тока. Естествено, ще гласуваме за такъв мораториум,” подчерта Чуколов.

По-рано Камен Костадинов от ДПС определи промените в закона за енергетиката и въпросния мораториум като най-важните, които новото Народно събрание трябва да приеме в началото на работата си.

Търсене на консенсус

Въпреки че демонстрираха съгласие в позициите си към вчерашните събития в парламента, депутатите от БСП и ДПС отново спестиха подробности за отстъпките, които са готови да направят в предизборните си програми в името на партньорство в управлението.

Камен Костадинов заяви категоричната позиция на ДПС в подкрепа на плоския данък като „едно от добрите постижения” на Тройната коалиция, но не отговори как ще отстоява позицията си при условие, че БСП възнамерява да го преразгледа.

„Познавайки Пламен Орешарски и биографията му, му имаме пълно доверие. Очакваме от него програма и хора, които да я изпълнят. Нямаме квоти и предварително поставени условия. В замяна искаме програмата да съвпада с нашата,” посочи Костадинов.

„Програмите ни с Коалиция за България са различни – няма да станем една партия, няма нужда от съвпадение по всички въпроси,” категоричен бе Костадинов.
„Да се търсят различията вместо приликите не е конструктивен подход,” подкрепи го Ангел Найденов.

Димитър Главчев от ГЕРБ заподозря, че скоро избирателите ще изразят отношението си към избраниците си, особено към тези на ДПС и „Атака”. „Ако при ГЕРБ се твърдеше, че е имало милиционерски ботуш, сега ботушът е етно-национал-социалистически и няма да просъществува дълго,” прогнозира Главчев.

Миков срещу Цачева

Спорът между тримата със задочното включване на Десислав Чуколов от „Атака” продължи с избора на Михаил Миков за председател на парламента.

„ГЕРБ още има рефлекс, че всичко което предложи трябва да бъде прието,” коментира Камен Костадинов и изрази надежда партията на Бойко Борисов да присъства в пленарна зала и да постига исканията си с дебати.

Ангел Найденов припомни, че председателят на 41-то НС Цецка Цачева е била избрана с подкрепата на 224 народни представители, включително от БСП „Имала е и нашата подкрепа, защото е търсена фигурата на председателя, който да обедини,” коментира депутатът от БСП, а колегата му от ГЕРБ веднага контрира, че Михаил Миков очевидно не е такава фигура, щом е подкрепен само от БСП и ДПС.

По-късно Десислав Чуколов изчисли, че 117-те гласа в полза на Миков идват от двете споменати партии и участието на „Атака” в гласуването нямало да промени това съотношение. „Вчера заявихме, че няма да гласуваме за Миков или Цачева,” посочи той и с тези аргументи нарече Борисов лъжец.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа