Нарушения на доставките на руски газ, снабдяването на „Нефтохим” със суровина, експорта на отработено ядрено гориво от „Козлодуй” и опасността от миграционна вълна са най-сериозните рискове при ескалация на конфликта в Украйна. Това стана ясно след закритото заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет.

Със заповед на вицепремиера Цветлин Йовчев от утре ще започне да действа национален щаб, който да следи ситуацията в страната. Той припомни и че Украйна има 4 АЕЦ с общо 15 енергоблока, които може да бъдат извадени от строя в рамките на конфликта (в т.ч. и чрез диверсия). В същото време, той подчерта, че засега няма ясна опасност това да се случи.

„Очертават се няколко основни заплахи, а в резултат на тях и рискове за сигурността на България“, каза министърът. На първо място той изтъкна икономическите заплахи, свързани с нарушаване на нормалната доставка за по- кратък или за по- продължителен период от време на газ за България. „Съществува и риск от временно затрудняване на работата на Лукойл Нефтохим, тъй като пристанището, от което се снабдява рафинерията, е на територията на Украйна“, обясни Йовчев.

По думите му съществуват определени икономически рискове за юридически и физически лица, които могат понесат загуби в резултат от съществуването на икономически и финансови взаимоотношения с партньори в Украйна.

В Украйна има между 250 и 300 000 българи, които може да бъдат засегнати при засилване на националистическите настроения. Въпреки това, външният министър Кристиан Вигенин подчерта, че от срещите, които е провел, е бил убеден в това, че не съществува непосредствен риск.

Сред дългосрочните последици от конфликта в Украйна е обтягане на отношенията между ЕС и Русия, като в този аспект е застрашен проектът Южен поток, стана ясно от думите на Цветлин Йовчев. По думите му се преразглеждат плановете за газоснабдяване на предприятията, а освен това ще се повиши контрола за трафик на оръжие през територията на нашата страна.

От три дни в президентството действа Кризисен щаб за Украйна, като държавният глава се е срещнал и с военния министър Ангел Найденов. Днес беше обявена и извънредна организация в енергийното министерство, за да бъде подготвена страната ни за нова газова криза.