На „Дондуков“ 2 от три дни действа кризисен щаб, който следи обстановката в Украйна и региона. Това съобщиха от прессекретариата на президента Росен Плевнелиев във вторник, очевидно три дни след създаването на щаба и след като днес премиерът Пламен Орешарски събра Съвета по сигурността към Министерски съвет. Енергийното министерство също свика кризисен щаб, за да има страната ни готовност при евентуална втора газова криза – заради конфликт в Украйна.

В съобщението се уточнява още, че представители на президентската администрация участват в срещата при премиера, а държавният глава е разговарял с министъра на отбраната Ангел Найденов.

От пресцентъра на президента запознават чисто фактологично с акцентите от срещата Плевнелиев-Найденов, но конкретиката е липсваща.

„Разговорът е в продължение на усилията на президента за съгласуване на позиция на държавно ниво по отношение на Украйна предвид предстоящия Европейски съвет и Съвета на НАТО в Брюксел.

Министър Найденов запозна подробно държавния глава с акцентите от последната среща в Брюксел на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, в рамките на която бе обсъдена и обстановката в Украйна.

Росен Плевнелиев и Ангел Найденов отбелязаха изключителната важност на въпроса за запазването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Споделена беше и позицията, че са необходими гаранции за защита на правата на българската общност и останалите малцинства в страната.

Президентът Плевнелиев и министър Найденов обсъдиха и осигуряването на доставките на газ и енергийната сигурност на България с оглед на напрежението между Украйна и Русия.

Двамата набелязаха мерки за по-активната позиция на България в НАТО и обсъдиха необходимостта от засилването на двустранното сътрудничество между страната ни и Алианса. Министър Ангел Найденов информира президента Плевнелиев за възможните области за изграждане на способности и реализация на Въоръжените сили на България – в областта на медицинското осигуряване и специализиране във военната медицина, съвместното многокомпонентно разузнаване, киберотбраната и използването на тренировъчните полигони и съвместни българо-американски съоръжения в Ново село от военни формирования на трети страни.

Държавният глава постави въпроса за по-активното участие на НАТО в България и работата по проекти на Алианса, свързани с киберсигурността, както и създаването у нас на център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия. Росен Плевнелиев и Ангел Найденов обсъдиха и посоката за модернизация на Българската армия и възможностите за диверсификация на отбранителна техника”, завършва прессъобщението.