1 USD
1.82822 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,850.2

Кризисен щаб заради риска от нова газова криза

БГ Бизнес

В Чирен има синьо гориво за 25-30 дни

Министерство на икономиката, енергетиката и туризма свика кризисен щаб, за да има страната ни готовност при евентуална втора газова криза – заради конфликт в Украйна.

Алтернативната газова връзка с Румъния още не е напълно завършена и на доставки на синьо гориво от северната съседка засега не можем да разчитаме.

Зависим от „Газпром”

Страната ни се готви за газова криза в случай, че Русия разпореди спиране на доставките и транзита на природен газ през Украйна към България и останалите държави от Европейския съюз. Към днешна дата страната ни продължава да зависи от „Газпром”. Руският монополист доставя около 90 процента от нужните на страната количества синьо гориво.

В същото време компанията не изключва прекъсване на газовите доставки за Европа заради финансовите неуредици с Украйна и задълбочаващата се политическа криза в региона.

Алтернативи

„Това, което е по-доброто от преди 4 години е, че ще има по-голяма готовност да се превключи бързо на алтернативно гориво, от газ примерно на мазут или дизел, където е възможно. За Топлофикация София например това може да стане много бързо и много лесно”, посочва Валентин Кънев от Българска черноморска петролна и газова асоциация.

В хранилището в Чирен край Враца има около 200 милиона кубични метра газ, достатъчни за около 25-30 дни. Проблемът е, че на ден от хранилището може да се черпят до 3 милиона кубични метра природен газ, а консумацията у нас по това време на годината е три пъти по-голяма.

Колко ще струва?

Това притеснява бизнеса, защото загубите от газовата криза преди 4 години надхвърлиха 150 милиона лева.

„Не, не бяха възстановени, даже имаше коментар, с лек присмех...че можем да пишем на арменския поп, за да си търсим тези пари. Сега не си спомням дали беше от нашата администрация или от Русия”, посочва Константин Стаменов от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

За да няма ограничителен режим за индустрията, топлофикациите и битовите абонати България ще разчита на природен газ през аварийната интерконекторна връзка с Гърция. Тя обаче е с малък капацитет. Ще разчитаме също и на добива от местните газови находища в Галата и Девенци.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии