Тотално разминаване между местна и изпълнителна власт се получи във Варна. Управляващите се замеряха с обвинения кой точно е виновен за ситуацията, докато градът се опитва да се съвземе след потопа. Действията на отговорните институции спокойно могат  да бъдат определени като "втора приливна вълна".  

По стар народен обичай и на фона на десет загинали (според актуалните данни към момента -бел. ред.) замерянето с взаимни обвинения натрапват усещането за  тотален хаос на всички управленски нива.

Кметът Иван Портних, който е от ГЕРБ, обяви в „Тази сутрин”: „Нямаше държава вчера”. По думите му никой от правителството не се е отзовал на апелите му за помощ.

Неговите думи премиерът Пламен Орешарски коментира така: „Кметът на Варна Иван Портних е неадекватен, защото политиканства вместо да помага на хората. Координирам с колегите цяла нощ технически". На въпрос дали е имало забавяне да действията на отговорните институции, той отговори: "Само на кмета – той даваше интервюта, докато моите министри работеха".

Според вътрешния министър Цветлин Йовчев е било направено всичко, което е можело да се направи и то от първия момент. "Не знам каква точно помощ е поискал кметът на града и каква точно не е получили", каза той.

Портних разказа, че е участвал в изваждането на жертвите изпод калта и водата, на автомобилни фарове, а Йовчев попита какво е правел там, а не е бил в кризисния център да организира евакуацията.

Във връзка с информация на присъстващите, че военните не са се включили в спасителните акции министърът на отбраната Ангел Найденов, който също е на място, заяви, че техника и личен състав са били на място включително и почистващата техника.

Самият факт, че говорим за липса на комуникация означава, че наистина държавата е абдикирала от всички ангажименти. Това каза в студиото на "Тази сутрин" бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

Той припомни, че при трагедията в село Бисер, областният управител е бил на място в рамките на час, а министрите и премиера са пристигнали след 2-3 часа. В същото време, по думите на Цветанов, областният управител на Варна дошъл в "Аспарухово" чак на третия час, а централната власт реагирала чак след като кметът Иван Портних се оплака пред медиите от липсата на помощ.

"Кметът е длъжен да алармира и да бъде тревожен", каза Цветанов, като по този начин защити своя съпартиец, който беше яростно атакуван за изказванията си от премиера и от вътрешния министър.

"Всичко е под контрол"

Повече от 12 часа след като бедствието удари морския град, премиерът Орешарски е поканил кмета Портних, за да постигнат "още по-добра координираност и да видим с какво държавните служби могат да го подпомогнат в разчистванията".

"Към настоящия момент ситуацията е под контрол, но всички са нащрек. Надяваме се, че прогнозите са благоприятни и дъждовете ще намалеят. Това обаче не бива да ни успокоява", каза Орешарски.

Той напомни, че такъв тип бедствия бяха наблюдавани в цяла Европа.

"Ще трябва да се направи по-точни идентификация за причините – дали има изсичане на води или незаконно строителство. Ще се вземат необходимите мерки. Нека да направим внимателен анализ, след което крайните изводи, да не прибързваме", каза още премиерът.

"Природата си прави неприятни шеги"

Орешарски оприличи случилотосе като "неприятна шега на природата". 

Той каза, че се предполага, че "голямо количество вода, което е паднало на две улици и се е събрало в една, която е с голям наклон и тя буквално е отнела няколко къщи и много коли.....Ако има ромски незаконни постройки, те ще бъдат ли премахнати по-бързо, за да не се стига до други подобни бедствия".

"Дали ще бъдат премахнати, има си закони за това, но ще бъдат взети мерки така че да не се получават такъв тип стеснявания на участъци, защото природата виждате, че си прави неприятни шеги", заклюи Орешарски..
 

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите