Москва да не драматизира прекалено много заради боядисания в розово паметник на Съветската армия. Такава теза изрази външният министър в петък. На пръв поглед „коравият” отговор на Кристиян Вигенин идва почти 24 часа, след като от Кремъл размахаха пръст на София и поискаха наказания за „осмиването на паметниците на съветските воини, паднали за свободата на Европа и България от нацизма”.

„Боядисването на паметника на Съветската армия е нещо, което не би трябвало да се случва, но не бива случилото се да се драматизира прекалено”, коментира изказването от преди ден на говорителя на руското външно министерство Вигенин.

Той обяви, че ще се срещне с представителите на руското посолство в София, за да обсъдят искането на Москва да се дадат гаранции, че повече такива неща няма да се случват. „Аз лично не виждам конкретно решение”, добави обаче Вигенин.

„Разкрасеният” в ранните часове на сряда монумент се превърна в централна тема на българските, чешките и руските медии, като последните определиха акцията като вандалщина. В същото време в Чехия приеха радушно „българското извинение” за Пражката пролет, а у нас отново се завъртя полемиката има ли нужда от подобен паметник в центъра на София и мястото му не е ли в Музея на социалистическото изкуство.

Вигенин обясни, че страната ни има международни ангажименти да поддържа тези паметници, от които не възнамерява да се отметне. „Не става въпрос за политическа целесъобразност или политически момент. Оскверняването на паметник, независимо дали това изглежда оригинално или не чак толкова, е нещо, което не би следвало да се случва. Аз смятам също обаче, че не бива да се предизвиква кой знае колко крайна реакция по този въпрос, защото институциите в България взеха незабавни мерки", каза Вигенин.

„Искам да подчертая, че българската държава вече се е извинила за това и не е нужно това да се случва на всяка годишнина. Веднъж направено това извинение, то важи и за следващите години. Държавата ни е преосмислила това, което е станало тогава, и не виждам защо трябва всяка година ние да се обясняваме какво и как се е случило и да се прави всъщност вътрешна политика от този въпрос. Защото за мен това се случи в предните дни", добави външният министър.