Паметникът на Съветската армия осъмна отново боядисан. Този път войниците са в розово. По тях има надписи на чешки и български език: "България се извинява!!!".

Лицевата страна на монумента е надраскана с надпис "ИЗВИНЕТЕ СЕ БЕ!!!" както и "Прага 68 - България, извини се".

Сутринта представители на полицията пазеха вече надраскания монумент, а от общинската служба за сигурност обясниха, че нощната смяна е забелязала на охранихелните камери, че група хора рисува по паметника, но не е реагирала.

Днес се навършват 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия. Датата е 21 август 1968 г. Това е и краят на политическата либерализация в Чехословакия, наречена Пражката пролет. Тя започва на 5 януари 1968 г. и продължава до 20 август 1968 г., когато СССР и съюзниците от Варшавския договор (с изключение на Румъния) окупират страната.

България е първата страна, настояла за военна интервенция в Чехословакия, и последната, която се извинява за участието си в потушаването на Пражката пролет - с решение на парламента през 1990 г. и по-късно по време на президентската визита на президента Петър Стоянов в Прага през 1997 г.

Още преди години чешкият художник Давид Черни беше боядисал в розово един съветски танк в Прага, който беше поставен там като "спомен" за Съветската армия.

В знак на протест пък в България Паметникът на Съветската армия беше изрисуван няколко пъти. През 2011 година известни комикс герои го "украсиха" и подписаха с мотото "В крак с времето" - лозунг, който се пренесе върху безброй тениски и дори стана мото на една от кандидат-кметските кампании в София.

Имаше още няколко "посегателства" върху монумента, включително му бяха "надянати" разноцветни качулки от поддръжници на руската пънк група Пуси Райът.

Междувременно прокуратурата образува разследване за боядисания в розово паметник. Засега делото е за хулиганство и е срещу неизвестен извършител.