Президентското вето върху Изборния кодекс (ИК) бе преодоляно и в парламента, след като по-рано във вторник то не издържа и в ресорната комисия. Новите изборни правила бяха приети отново със 138 гласа „за” - на "Коалиция за България", ДПС, "Атака" и трима независими депутати, и 80 „против” на ГЕРБ, без въздържали се депутати.

Държавният глава върна за повторно обсъждане текстове, свързани с начина на формиране на Централната избирателна комисия, с преференциалния вот, с електронното гласуване. Председателят на парламента Михаил Миков посочи, че са установени фактически грешки в ИК, които са поправени в окончателния вариант на кодекса.

По време на обсъждането представители на парламентарно представените партии обясниха мотивите си, сред които отново се откроиха закачливи намеци и сравнения.

„Партии, които имат притеснения за предстоящите избори, си търсят чудодейно лекарство, чудодейна виагра, която да им вдигне резултата”, каза зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова. Тя тълкува липсата на президента Росен Плевнелиев в пленарна зала така: „Защо обаче той отсъства? Защото мотивите към това вето са незащитими и президентът разбира това. Нормално е когато връщаш подобен закон, да имаш основателни мотиви за противоконституционност. Тези мотиви са абсолютно безпомощни, изглеждат като написани на коляно. Това е вето заради самото вето, продължаващи опити за разделяне на обществото”.

По нейните думи приемането на закона е доказателство, че този парламент може да работи и да си върши добре работата. „Всяка партия пренебрегна собствения си интерес, за да се приемат най-демократичните правила и най-смелите стъпки”, смята Манолова.

„Няма да подкрепим вето на човек, който трябва да бъде разследван”, каза предварително лидерът на „Атака” Волен Сидеров и поде отново с познатия рефрен: „Продължаваме да твърдим, че президентът е избран с измама. Всяко едно вето от него приемаме като несъстоятелно. Да го призовем да си свали имунитета, да бъде разследван”.

„Винаги от БСП и ДПС са кроили правилата така, че да обслужват тях и да търсят и гонят служебна победа”, каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. „Каквито и изборни правила бъдат създадени, каквито и начини да се търсят да се промени вотът на гражданите, мисля, че историята е показала, че не се е случвало когато някой не е желан, да е спечелил обществено доверие”, заяви тя.