Отцепникът от Патриотичния фронт Велизар Енчев, който в началото на април основа радикалното движение „Българска пролет”, иска да се изявява като унгарския премиер Виктор Орбан във външната политика и като гръцкия премиер Алексис Ципрас във върешната. Такива планове заяви той в предаването „Тази събота” по bTV.

„Всичко, което са Волен Сидеров и Валери Симеонов, не съм аз”, заяви Енчев в отговор на въпрос за политическото си позициониране. „Валери Симеонов е един диктатор, винаги е бил такъв, но в политиката диктатурата е недопустима”, коментира депутатът без парламентарна група, който се възхищава на лидер като Виктор Орбан, съсредоточил в ръцете си огромни правомощия.

„Политиката на Валери Симеонов е много различна от това, което мислех, че е”, допълни Енчев, който влезе в Народното събрание с листата на Патриотичния фронт.

Отцепникът обясни създаването на новата партия с необходимостта от „нова свежест в политиката”, която той определи като „хора от Фейсбук”. „Копчето беше натиснато във Фейсбук от хилядите мои привърженици. Кой натисна копчето на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, та от противници се превърнаха в коалиционни партньори на Бойко Борисов”, продължи Велизар Енчев в отговор на критиката на бившия си съпартиец Валентин Касабов, който заподозря, че ДПС е „натиснало копчето” на Енчев.

„В България има дефицит на морал и на държавност. Когато говоря за политическия морал – това е дефицитна стока, която трябва да се възстанови”, настоя депутатът. „Аз никога не съм бил зависим, не получаваме никакви помощи нито от вътрешни, нито външни субекти”, подчерта той.

Той бе категоричен, че „Българска пролет” е движение, коренно различно от елита. Според него преливането на избиратели от Патриотичния фронт към новосформирането движение е „естествен процес”.