„Всички данни сочат, че Владимир Путин няма да направи тази грешка да влезе в Украйна, но украинците са македонците на Русия. До голяма степен Путин има основание да води такава политика“, коментира в "Тази сутрин" политическият анализатор Велизар Енчев.

„В последните 20 г. Русия твърде много търпя, най-вече заради грешките на предшествениците на Владимир Путин. Русия беше обградена от военни бази. Желязната завеса се премести от Берлин постепенно с влизането в НАТО на страни като Унгария, Чехия, Полша, Литва, Латвия и Естония. Руската Федерация на практика е обградена по т. нар. Източен фланг от около 15 военни бази, от които видими са само 3-4. Тези бази са голяма опасност за Русия, тъй като само една изстреляна ракета, която дори не е балистична, може да достигне до Санкт Петербург за 6-7 минути. Ако Украйна влезе в НАТО, полетът на подобно оръжие ще е 7-8 минути“, каза още Енчев.

Според него исканията на Путин НАТО повече да не се разширява и да не се разполагат настъпателни оръжия на украинска територия и в останалите държави в НАТО, включително и в България, е логично искане, на което алиансът би трябвало да реагира.

„До момента обаче не реагира и е важно как ще реагира Путин и какъв ще е този военно-технически отговор, за който се говори дълго. Каква ще е реакцията на отказа на Байдън и НАТО да отговорят на исканията на Москва – ето това е интересно“, заяви още Енчева.

Той коментира и темата „Северна Македония“. По думите му новите управляващи са занижили изискванията и са сменили фокуса.

„За Скопие заминава делегация, водена от министъра на иновациите Даниел Лорер. Това посещение се случва, след като в петък Пендарковски удари сериозна „плесница“ на България – прие делегация на сепаратистката организация ОМО „Илинден“, забранена през 99 г. от Конституционния съд. Този акт на държавния глава е последван от посещение в Скопие на Лорер. Това за мен е доказателство за срива на имунната система на българската национална сигурност и за достойнството на българската държава“, каза още Енчев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!