Ръководството на външното министерство вече е изслушало посланика ни в Бразилия. В края на миналата седмица Чавдар Николов спешно беше върнат в София заради липсата на информация, че Гълъбин Боевски е предсрочно освободен от затвора.

Завръщането на щангиста изненада всички в България, най-вече властите. Външният министър Кристиан Вигенин коментира пред Дарик радио, че няма как това да остане без последствия.

„Веднага щом получа доклада, ще се срещна с посланик Николов и ще съобщим решенията. Но липсата на комуникация в случая е най-основният проблем, който постави на изпитание всички държавни институции, тъй като буквално е недопустимо Министерство на външните работи и българските институции да научават за подобни случаи от медиите едва при пристигането на Боевски в страната. С тези действия бе поставена като цяло под въпрос дейността на МВнР, така че няма как този случай да остане без последствия”, подчерта Вигенин.

По думите му, са предприети необходимите мерки като напомняне на българските дипломати в чужбина, че подобно отношение не е допустимо и външно министерство би следвало да получава адекватна информация за това какво се случва.

„Не само в Бразилия има български граждани в затвора, но този случай може би беше най-виден, защото Боевски не е случаен човек - олимпийски шампион е, пробвал се е и в политиката като общински съветник преди време. Това, че той беше много видим, постави в още по-голяма степен институциите и конкретно МВнР на изпитание”, подчерта още министърът.

Олимпийският ни шампион от Сидни беше задържан през октомври 2011 г. и осъден на две инстанции на 9 години затвор. Миналата седмица обаче той бе експулсиран в България, което изненада всички институции у нас.